lifestyle
26

Mlada Britanka zbog rijetkog poremećaja spava već pet godina

Klix.ba
Bet Goodier je 22-godišnjakinja koja pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg je od 17. godine prikovana za krevet. Ona nema nikakav oblik invaliditeta, već se njen poremećaj manifestuje dubokim snom u kojem provodi i do 22 sata dnevno.

Ova Britanka je prije 17. rođendana zaspala i nije se budila čitavih šest mjeseci. Njena majka je izračunala kako je Beth u proteklih pet godina spavajući provela 75 posto vremena.

Beth je dijagnostifikovan rijetki Klein-Levin sindrom (KLS), poznat i kao sindrom uspavane ljepotice, kojim je trenutno u Velikoj Britaniji pogođeno stotinjak ljudi.

KLS se uglavnom javlja u tinejdžerskoj dobi, za njega nema lijeka, a organizam bolesnika u normalnom je zdravstvenom stanju.

KLS definitivno je medicinska misterija. Spavače iz dubokog sna ne mogu probuditi nikakvi lijekovi, glasni zvukovi ili bilo šta drugo. Beth je, nedugo prije nego što je oboljela od KLS-a, imala upalu krajnika, a ljekari sumnjaju kako je upala zahvatila dijelove mozga koji su odgovorni za spavanje.

Beth je morala napustiti srednju školu, nikada nije upisala fakultet, a kada je budna, povremeno izađe iz kuće i ode kod ljekara, a njena majka, koja je napustila posao kako bi brinula o kćerki, mora je voziti u kolicima, jer je Beth preslaba da bi hodala.

Pored majke, uz Beth je već tri godine i njen momak kojeg je upoznala prije tri godine tokom budne fazne. Ona se ponekad probudi i normalno provede period i do dvije sedmice, ali se uglavnom sve svodi na sat-dva budnosti tokom dana tokom kojih je potpuno zbunjena u vezi sa sobom, ljudima oko nje i mjestima gdje se nalazi.

KLS se ne liječi, ali ova misteriozna bolest koja pogađa tinejdžere uglavnom prođe do 30. godine.