Britanski psiholozi
0

Mjesto u autobusu otkriva kakva ste ličnost

Sarajevo-x.com
Iako ste do sada mislili da je vožnja autobusom samo dio vaše rutine, mjesto na kojem sjedite u autobusu puno govori o tome kakva ste osoba, zaključili su na osnovu novog istraživanja vodeći britanski psiholozi.

"Mjesto koje odaberete za sjedenje ujedno može otkriti kako reagujete u različitim situacijama, kakav temperament imate, pa čak i otkriti vaše sklonosti i interese", rekao je doktor Tom Fawcett britanskim medijima. Fawcett je, naime, do ovog zaključka došao proučavajući Britance koji se svaki dan autobusom voze od engleskog grada Boltona do Manchestera.

Tako je doktor Fawcett otkrio kako su osobe koje sjede u prednjem dijelu autobusa obično napredne i inovativne osobe. Oni koji vole sjediti u sredini autobusa pokazali su se kao osobe koje uvijek imaju svoj stav, neovisan o mišljenju drugih, dok osobe smještene na zadnjim sjedištima ne vole kada neko okupira njihov privatni prostor.

"Mnogima se čini iznenađujućim da nešto tako uobičajeno kao što je vožnja autobusom može otkriti neke aspekte njihove ličnosti. Tokom istraživanja smo posmatrali i tumačili govor tijela putnika u autobusu, kako bismo utvrdili da li postoji interakcija sa drugim putnicima, te da li su putnici druželjubivi, povučeni ili čak asocijalni", kazao je britanskim medijima voditelj studije.

Na kraju istraživanja naučnici su zaključiili da se putnici u autobusima mogu podijeliti u nekoliko različitih grupa. Tako su "samostalne individue" koje obično sjede u srednjem dijelu autobusa obično mlađe ili srednjovječne osobe koje čitaju novine ili slušaju muziku sa vlastitog playera. Putnici koji sjede na prednjim sjedištima su inače društvene i aktivne osobe koje vole puno pričati i družiti se s ljudima.

U posljednjoj grupi su putnici "kameleoni", oni kojima nije važno gdje će sjesti jer se mogu prilagoditi bilo kojem mjestu.