lifestyle
0

"Misionari" scientološke crkve tješe preživjele na Viginia Techu

Sarajevo-x.com
Scientološka crkva poslala je svoje "misionare" u Virginiju da tješe šokiranu i bolom shrvanu omladinu - svjedoke masakra na američkom kampusu univerziteta Virginia Tech. Kritičari pak sumnjaju da sekta na taj način pokušava pridobiti ranjivu omladinu za pristup njihovoj sekti.

"Zaista je besramno kako koriste ljudsku tragediju da bi promovirali svoju organizaciju", kazao je Rick Ross protivnik ove sekte čiji su članovi i holivudske zvijezde poput Tom Cruisa, John Travolte i Kirstie Alley.

"Ovi mladi ljudi, koji su preživjeli masakr nalaze se u traumatičnom stanju. Ono što je njima potrebno jesu liječnici, profesionalci", dodao je Ross.

Jedan od novinara, Mark Ebner scientologe naziva "lešinarima" koji se kriju iza spasenja i koji svojim duhovnim terapijama i svjetlosnim porukama samo žele odvući pažnju žrtava od njihove tragedije.

"To je jedan oblik hipnoze. Isti pristup su imali i poslije 11. septembra i u New Orleansu poslije uragana Katarina. Uvijek se pojave u kriznim i iznimno teškim situacijama, kada su ljudi psihički i fizički totalno rastrojeni kako bi promovirali svoju crkvu", naglasio je Ebner.

Zvaničnica crkve, Sylvia Stannard rekla je da je 20 "misionara" otišlo u Virginiju. "Nudimo emotivnu utjehu, što je moglo bi se reći, naša specijalnost. Zabranjujemo našim ljudima da govore da su scientolozi", naglasila je Stannard.

Ova crkva zabranjuje konzumaciju bilo kakvih lijekova protiv depresije. Čak su objavili vijest da je ubica sa Virginije Tech-a, Cho Seung-Hui, vjerovatno uzimao antidepresive.

Stannard je objasnila da masakr jasno pokazuje učinke antidepresiva. "Ne osjećate patnju drugih ljudi. Zaista morate biti nadrogirani da biste onako hladnokrvno mogli ubiti toliko ljudi", objasnila je Stannard.