lifestyle
0

Ministar odbrane: Princ Harry treba biti tretiran kao i ostali vojnici

FENA
Princ Harry mora biti tretiran kao i ostali vojnici, izjavio je mininistar odbrane Velike Britanije John Reid u odgovoru na informacije da je princ navodno zaprijetio kako će napustiti vojsku ako mu se ne dozvoli odlazak u ratno područje.

"Ja bih rekao da onoliko koliko je to ljudski moguće mladi princ treba da bude tretiran kao bilo koji drugi pripadnik oružanih snaga", izjavio je za BBC ministar Reid, prenijela je agencija AFP.

"Razumljivo, postoje aspekti vezani za činjenicu da je on poznata ličnost, koji svemu daju dimenziju rizika. Njegove starješine će, međutim, sve to uzeti u obzir", dodao je Reid koji se trenutno nalazi u posjeti Afganistanu.

"Što mu mediji poklanjaju veću pažnju, to postoje veće prepreke na putu kojim žele da idu on i njegov brat, a to je da budu korisni pripadnici britanskih oružanih snaga i članovi društva", dodao je on i zatražio od medija da ga "ostave na miru".

Princ Harry, treći na listi nasljednika britanske krune, upravo je raspoređen u elitni puk "Blues and Royals" zadužen za kraljičinu zaštitu, ali takođe sa zadacima u ratnim područjima. Ovaj najstariji i najprestižniji puk britanske vojske borio se u ratu na Foklandima, u oba rata u Zalivu, u BiH i na Kosovu.

"Ako mi ne dozvole da sa svojom jedinicom odem u ratno područje, skinuću uniformu", rekao je princ višim oficirima prije polaganja posljednjeg ispita na vojnoj akademiji Sendharst 12. aprila, prenio je "Mail on Sunday".

U vojsci strahuju da s obzirom na svoju pripadnost kraljevskoj porodici princ Harry ne postane glavna meta pobunjenika u Iraku, što bi bilo veoma opasno ne samo za njega već i za vojnike u njegovom okruženju.

Po nekim glasinama princ Harry bi mogao biti poslat u Irak sa zaduženjem da sa svojim ljudima patrolira u pograničnoj zoni s Iranom.