lifestyle
75

Millie je mali neustrašivi lav: Djevojčica oboljela od raka ne gubi snagu, i dalje pjeva

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Medicinske sestre u jednoj bolnici u Glasgowu odlučile su oraspoložiti djevojčicu oboljelu od raka tokom hemoterapije.

Djevojčica Millie McColl ima samo tri godine i dijagnosticirana joj je neuroblastoma 4. stadija, te trenutno prolazi kroz tretmane hemoterapije u bolnici u Glasgowu.

Neuroblastom je četvrti najčešći rak dječje dobi – poslije leukemije, limfoma i tumora mozga. Ovaj neuroendokrini tumor nastaje iz veoma mladih živčanih ćelija koje se iz još neobjašnjivih razloga počinju nenormalno razvijati.

Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjoj dobi. Kod 25 posto oboljelih simptomi se javljaju u prvoj godini života, a kod ostalih 75 posto slučajeva pri kraju pete godine.

Postotak smrtnosti od ove vrste raka je nažalost izuzetno visok, a proces liječenja težak i iscrpljujući za djecu.

Ipak, medicinske sestre su odlučile oraspoložiti djevojčicu tokom hemoterapije.

Millie je velika obožavateljica filma "Frozen" i kako bi joj boravak u bolnici učinile što ugodnijim, medicinske sestre su željele napraviti nešto lijepo za nju. Millie je dobila karaoke uređaj na dar, a medicinske sestre su u njenoj sobi izvele pjesmu "Let it go" iz filma Frozen.

Video je objavljen na Facebook stranici Millie's Journey koju je otvorila djevojčicina majka u cilju podizanja svjesnosti o važnosti borbe protiv ove maligne bolesti, te prikupljanja sredstava za liječenje svoje kćerkice.

So this didn't quite go as I had pictured in my head but we all had fun and as always Millie is showing chemo won't...

Posted by Millie's Journey on Friday, November 6, 2015