lifestyle
21

Maratonci preplivali Mrtvo more, nivo vode se smanjuje ogromnom brzinom

Klix.ba
Mrtvo more, slano jezero koje se nalazi između Jordana, Izraela i Zapadne obale smanjuje se zabrinjavajućom brzinom; godišnje nestane jedan metar nivoa vode.

Fotograf Moritz Kustner obišao je Mrtvo more ove godine i snimio neke zaista fascinantne fotografije, ali je i donio informaciju o tome kako Mrtvo more, kako kaže, umire.

Mrtvo more u prošlosti se oslanjalo na obližnje izvore vode, ali su neki od njih tokom 60-tih godina prošlog vijeka preusmjereni, kao što je uradio Izrael kako bi obezbjedio protok vode kroz državu.

Još jedan razlog nestanka Mrtvog mora jeste i industrija izvlačenja minerala za koje se smatra kako imaju ljekovita svojstva te se koriste i u kozmetici i drugim široko dostupnim proizvodima, piše BBC.

Izrael i Jordan su prošle godine potpisali 900 miliona dolara skup ugovor kojim su se obavezali na stabilizaciju nivoa vode Mrtvog mora. To bi podrazumijevalo izgradnju kanala od Crvenog mora te bi tako obje zemlje mogle pumpati vodu, odnosno dogovorenih 300 miliona kubnih metara vode godišnje, koliko je dogovoreno ugovorom.

Mrtvo more je, bez obzira na sve, i dalje popularno turističko odredište. Ranije ovog mjeseca okupilo se 30 maratonskih plivača i preplivalo Mrtvo more kako bi ukazali na problem spuštanja nivoa vode.