lifestyle
2

Manji gubitak kilograma može pomoći ženama da zatrudne prirodno

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Manji gubitak kilograma može pomoći ženama da zatrudne prirodno. Kako se navodi u novoj studiji, gubitak četiri kilograma u prosjeku od šest mjesec,i popraćeno dobrom dijetom i vježbom, dvostruko povećava šansu za ostajanje u drugom stanju.

Studija je predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju koji je održan u Helsinkiju. U studiji je učestvovalo 577 žena koje su imala problem s plodnošću i pretilošću. Polovini je dat savjet da smršave putem dijeta i vježbi s ciljem da izgube pet posto svoje težine. Druga grupa nije učestvovala u programu.

Jedna od četiri žene koje su smršavile ostale su trudne, dok je tek jedna od 10 iz druge grupe koja nije bila u fitness programu uspjela zatrudnjeti. Žene su imali BMI između 29 (pretila) do 35 (vrlo pretila).

Studiju je izveo Univerzitetski medicinski centar Groningen u Holandiji.

"Naša otkrića da intervencija u životnom stilu pretilih žena vodi ka prirodnom zatrudnjivanju može biti korišteno za savjetovanje žena prije podvrgavanju vantjelesnoj oplodnji i trebalo bi biti predloženo kao prva terapija pretilih žena", rekla je dr. Anne Van Oers koja je vodila istraživanje.

Istaknuto je kako gubitak kilograma, redovna vježba i zdrava ishrana imaju dugoročni efekat na tijelo i život.