Bonton za stolom
0

Maniri su uvijek u modi

Sarajevo-x.com
Ukoliko mislite da ljudi ne brinu o tome kako se ponašaju dok jedu, kao što su nekad brinuli, razmislite ponovo. Glasno srkutanje supe ili čačkanje zuba otvorenih usta neke ljude automatski odbija od vas. Louise Fox, kanadsko savjetovalište, preporučuje kratku lekciju ponašanja za stolom.

Ukoliko budete primjenjivali ove jednostavne korake, osjećat ćete se mnogo opuštenije za stolom, a izgledat ćete kao vrhunski poznavalac bontona.

  • Ukoliko vi nazdravljate za stolom, vi ne trebate piti. Dovoljno je da kažete svoju zdravicu, držite čašu u visini vašeg struka i dozvolite ostalim gostima da nazdrave ispijajući čašu.

  • Ukoliko ste se našli na nekom svečanom koktelu, nema potrebe da nosite svoju čašu do stola za kojim ćete večerati. Tamo ćete dobiti drugu čašu.

  • Sačekajte da se hrana sama ohladi.

  • Nikada nemojte puhati u hranu kako biste je rashladili.

  • Ukoliko na usnama imate karmin, blago ga uklonite maramicom kako biste izbjegli tragove vaše šminke na escajgu ili čašama.

  • Salveta koju dobijete uz tanjir služi da se zaštiti krilo, ukoliko ne vidite potrebu za tim, onda isključivo potapkajte svoje usne, ali nipošto ne brišite karmin.

  • Važno je napomenuti da nikako ne ispuhujete nos tom salvetom.

  • Držite svoje laktove mimo stola sve vrijeme. Laktovima nije mjesto na stolu ni prije, ni poslije, a ni za vrijeme večere.

  • Ne stavljajte ništa na sto. Tašnici, naočalama ili ključevima nije mjesto na stolu.

  • Ukoliko jedete masline slobodno se poslužite prstima (palcem i kažiprstom) da izvadite košpicu.

  • Probajte sve na tanjiru prije nego dodate so i biber.

  • Hranu prinosite ustima, a ne obrnuto. Nemojte "gnjuriti" u tanjir kada uzimate zalogaj sa kašike ili viljuške.

  • Nakon što ste završili sa jelom, ostavite tanjir gdje je i bio, ne odgurujte ga.