Ukoliko budete primjenjivali ove jednostavne korake, osjećat ćete se mnogo opuštenije za stolom, a izgledat ćete kao vrhunski poznavalac bontona.
-
Ukoliko vi nazdravljate za stolom, vi ne trebate piti. Dovoljno je da kažete svoju zdravicu, držite čašu u visini vašeg struka i dozvolite ostalim gostima da nazdrave ispijajući čašu.
-
Ukoliko ste se našli na nekom svečanom koktelu, nema potrebe da nosite svoju čašu do stola za kojim ćete večerati. Tamo ćete dobiti drugu čašu.
-
Sačekajte da se hrana sama ohladi.
-
Nikada nemojte puhati u hranu kako biste je rashladili.
-
Ukoliko na usnama imate karmin, blago ga uklonite maramicom kako biste izbjegli tragove vaše šminke na escajgu ili čašama.
-
Salveta koju dobijete uz tanjir služi da se zaštiti krilo, ukoliko ne vidite potrebu za tim, onda isključivo potapkajte svoje usne, ali nipošto ne brišite karmin.
-
Važno je napomenuti da nikako ne ispuhujete nos tom salvetom.
-
Držite svoje laktove mimo stola sve vrijeme. Laktovima nije mjesto na stolu ni prije, ni poslije, a ni za vrijeme večere.
-
Ne stavljajte ništa na sto. Tašnici, naočalama ili ključevima nije mjesto na stolu.
-
Ukoliko jedete masline slobodno se poslužite prstima (palcem i kažiprstom) da izvadite košpicu.
-
Probajte sve na tanjiru prije nego dodate so i biber.
-
Hranu prinosite ustima, a ne obrnuto. Nemojte "gnjuriti" u tanjir kada uzimate zalogaj sa kašike ili viljuške.
-
Nakon što ste završili sa jelom, ostavite tanjir gdje je i bio, ne odgurujte ga.