lifestyle
0

Mali princ dobio ime Hisahito - pun vrlina, spokojan i vječan

FENA
Princ Akishino i princeza Kiko
Princ Akishino i princeza Kiko
Novorođeni nasljednik prijestolja Hrizanteme koji bi trebao vladati Japanom u utorak je, sedmicu dana nakon rođenja, dobio ime Hisahito, na obrednoj svečanosti, saopćeno je danas u Tokiju.

Novorođeni japanski princ, prvo muško dijete u carskoj porodici u posljednjih 40 godina, dobio je ime Hisahito, što znači "pun vrlina, spokojan i vječan". Ime su odabrali njegovi roditelji sa željom da njihov sin ima dug, uspješan život, uz duševni mir, rekla je glasnogovornica carske palače Yuka Shiina.

Slijedeći običaj, Hisahitovo ime završava kineskim znakom "hito", što znači kreposnu osobu, slično kao i kod trenutnog cara, Akihitoa i njegova oca Hirohitoa.

Mali princ, koji je rođen 6. septembra, dobio je ime na privatnoj ceremoniji organiziranoj u tokijskoj bolnici, gdje se još nalazi s majkom, princezom Kiko (39), koja se oporavlja od carskog reza.

Otac, princ Akishino (40), stavio je pored sinovog jastuka kutiju načinjenu od kineskog drveta, poznatog kao "princezino drvo", u kom se nalazio papir s imenom Hisahito. Novorođenče je dobilo i lični grb, prenijele su agencije.

Kada je princeza Kiko rodila dječaka, time je stavljena tačka na uzavrelu diskusiju o muškom nasljedniku trona.

Japanska carska porodica, najstarija monarhija na svijetu, nije imala muško dijete od 1965. godine.

Novorođeni dječak je treći u liniji nasljeđivanja, poslije svog strica, sadašnjeg prijestolonasljednika Naruhita (46), i svoga oca.

Princ Akishino i njegova supruga imaju dvije ćerke, Mako i Kako, dok stariji carev sin princ Naruhito i njegova supruga Masako imaju četverogodišnju kćerku Aiko.

Prema carskom zakonu o nasljeđivanju iz 1947. godine, samo muški nasljednici imaju pravo zasjesti na tron Hrizanteme.

Prije objavljivanja vijesti o trudnoći princeze Kiko u februaru, u Japanu se vodila žestoka rasprava o tome treba li izvršiti izmjene u zakonu kako bi se i ženskim potomcima dozvolilo da naslijede krunu.

Stručnjaci su predlagali da bi najbolje rješenje bilo da se omogući da mala Aiko dobije pravo nasljeđivanja, ali je to izazvalo žestoku reakciju konzervativnih krugova.