Mumsnet
0

Majke zaista najviše paze prvorođenu djecu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mlađoj braći i sestrama sigurno neće biti drago kad ovo čuju, ali roditelji i sami priznaju da različito tretiraju vlastitu djecu. Ako ste ikada bili sumnjičavi i žalili se na svoj status, bili ste u pravu. Istraživanja su pokazala da su majke posvećenije svojim prvorođenim bebama.

Priznale su da su utrljavale šampon u vlastite oči kako bi provjerile hoće li naškoditi njihovim bebama, kako su sterilizirale sterilizator i činile brojne druge stvari da osiguraju savršene uslove.

Neke kažu kako su znale svoju prvorođenu djecu kupati i po pola sata i sedmično trošiti čak do 150 pelena.

Nasuprot tome, djecu koja su na svijet došla nešto kasnije često su ostavljale da vrište tražeći pažnju ili da se igraju igračkama koje se pas lizao.

Web stranica Mumsnet, čiji su čitaoci učestvovali u anketi, prikupila je preko 100 "priznanja" majki koje su svjesne da su se previše zaštitnički odnosile prema prvim bebama koje su rodile. Jedna je napisala kako je njena prijateljica svojoj bebi guzu sušila fenom nakon presvlačenja.

Jedna od njih odbila je voditi svoju bebu na zabavu jer je smatrala kako je njeno dijete "prelijepo da bi ga pokazivala" i da bi se u tom slučaju "drugi osjećali loše".

"Izvrištala sam se na momka i prekinula s njim jer je pokušao preći raskrsnicu s mojom bebom u naručju, bez da me pitao da li je to sigurno", kaže jedna od članica, a prenosi Daily Mail.

Druga opet piše: "Nisam spavala cijele noći mučeći se mislima da beba osjeti kad se roditelji svađaju."

Ostale su priznale da su pretjerivale misleći da su im djeca veoma bolesna. Ipak, ludilo koje ih "uhvati" dolaskom prvog djeteta ne traje dugo.

Jedna majka je to simpatično opisala riječima: "Prvo dijete - igračke koje sisaju moraju biti sterilizovane nakon što padnu na pod; drugo dijete - te iste igračke moraju biti obrisane čistom krpom; treće dijete - dajte igračke psu nek ih poliže."