lifestyle
0

Magazin Fortune objavio listu najmoćnijih žena u svijetu biznisa

FENA
Na čelu ovogodišnje liste najmoćnijih poslovnih žena Amerike koju je objavio magazin Fortune nalazi se menadžerica indijskog porijekla Indra Nooyi, koja je od 1. oktobra na čelu proizvođača pića PepsiCo.

Uz Indru Nooyi, izvršnu direktoricu PepsiCo, među 10 najmoćnijih su i Anne Mulcahy iz Xeroxa, dugogodišnja čelnica eBaya, Meg Wihtman, šefice prehrambenih firmi ADM i Kraft Pat Woerz i Irene Rosenfeld, ali i medijska zvijezda Oprah Winfrey, prenose agencije.

Zanimljivo je da je Fortune objavio i listu najbolje plaćenih žena. Na njoj čelno mjesto drži Safra Katz iz Oraclea s procijenjenom godišnjom zaradom od 26,1 milion dolara u prošloj godini, koja ipak uopće nije na listi 50 najmoćnijih, iako je doduše na listi 2005. bila predzadnja.

Štoviše, od 10 najbolje plaćenih žena američkog biznisa (primanja se odnose na 2005.) samo su četiri menadžerice ujedno i na listi najmoćnijih.

Najmlađa "moćnica" je Charlene Begley (39) iz General Electrica, a najstarija Martha Stewart (65) iz vlastite firme Martha Stewart Omnimedia, koja se prije godinu dana vratila s višemjesečne robije zbog korištenja povlaštenih informacija u berzovnom trgovanju.