lifestyle
0

Macho muškarac više "nije u modi"

Sarajevo-x.com
Prema novoj britanskoj studiji, muškarci jake vilice, bahatog ponašanja i grubijanskog pristupa više nemaju uspjeha kod žena. Današnje žene više vole "ženskastije" muškarce punih usana, nježnih crta lica i nježnog i obazrivog načina ponašanja.

Saznanja dobivena ovom studijom vrlo su značajna za određivanje tipa potencijalnih dugoročnih partnera koje žene preferiraju, prenosi Reuters.

"Ono što smo studijom doznali jeste da muževnost u obliku macho muškarca označava muškarca koji je dominantan, što je dobro ako na to gledamo evolucijski. No ono što žene preferiraju danas jesu manje "muževni" muškarci koji su prema svojim partnericama nježniji tako da u odlučivanju o dugoročnom partneru kod žena ulogu ne igra macho lik", rekla je Lynda Boothroyd voditeljica ove studije.

U toku studije, 400 žena i muškaraca iz Velike Britanije su gledali slike na kojima su muškarci bili kompjuterski izmijenjeni da izgledaju vrlo muževno ili vrlo nježno.

Učesnicima je zatim bilo postavljeno pitanje da na osnovu njihovog izgleda pretpostave njihov karakter i osobnost te kakav bi otac i muž bio taj muškarac. Muškarci koji su na slikama imali uži nos, stisnute oči, deblje obrve i snažniju vilicu ocijenjeni su kao lošiji roditelji te da im se manje može vjerovati. Muškarci nježnijeg izgleda su pak ocijenjeni kao pouzdani, dobri ljudi koji bi bili poželjni za duže veze i brak.

Lica koja su izgledala zdravije također su dobila pozitivne komentare što je naučnicima išlo na ruku za evolucijske teorije.

To znači da će žene odabrati nježnijeg muškarca koji je zdrav te će njihovi potomci biti zdravi i imati dobre gene.