lifestyle
0

Luksuzna knjiga od 100.000 dolara

Sarajevo-x.com
Procijenjen na više od 100.000 dolara, ručno izrađen tom knjige o životu i radu renesansnog umjetnika Michelangela, stigao je iz Italije u New York Public Library.

Najskuplja nova knjiga na svijetu naći će se u sljedećeg utorka na izložbi u ovoj biblioteci, saznaje AP.

"Internet uništava knjige, one gube svoj identitet, to je moderna, internetska verzija spaljivanja knjiga", izjavila je Marilena Ferrari, predsjednica izdavačke kuće FMR koja se bavi izdavanjem djela o umjetnosti. "Stvari danas traju tako kratko prije nego što budu uništene."

Korica knjige "La Dotta Mano" (Naučena ruka) od bijelog je mramora iz omiljenog Michelangelovog kamenoloma u Carrari. Uvez je napravljen od crvenog baršuna ručno urađenog baš za ovu knjigu u talijanskoj prodavnici koja opskrbljuje njujoršku Metropolitan operu i milansku Scalu.

U knjizi se nalaze fotografije Michelangelovih crteža i skulptura, a tekst je djelo Giorgija Vasarija, biografa ovog talijanskog umjetnika. Eseje u knjizi napisao je direktor vatikanskog muzeja Antonio Paolucci.

Za svaku od ovih vrijednih knjiga treba šest mjeseci da budu napravljene jer se koriste umjetničke vještine iz renesansnog perioda. Jedna kopija djela poklonjena je njujorškoj biblioteci, a više od 20 njih već su prodate.