Abu Dhabi
0

Luksuzna bolnica za liječenje sokolova

Sarajevo-x.com
Muzej bolnice
Muzej bolnice
Klimatizirane prostorije, pažljiva svakodnevna prehrana i sva moguća pažnja u jednoj bolnici u Abu Dhabiju pružaju se - sokolovima.

Bolnica "Soko" najveća je ustanova te vrste na svijetu, ima 52 uposlenika i godišnje liječi oko 5.000 ptica.

Nad pticama pacijentima izvode se razne operacije, zbog čega je ova bolnica i postala poznata. Ovo je, tvrde uposlenici, sastavni dio kulturnog nasljedstva njihove regije.

Direktorica Margrit Muller za CNN je izjavila: "Uzgoj sokolova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije sport, kao što je u SAD-u i Evropi. Na Bliskom istoku to ima različitu pozadinu. Prije 70 godina većina populacije UAE-a bili su beduini koji su živjeli u pustinji. Bilo je teško preživjeti, pa su lovili sokolove u potrazi za mesom. Nije to bio sport, već potreba da se preživi."

Tako su se, kaže Muller, sokolovi intergisali u beduinske porodice kao djeca. Danas imaju istu takvu poziciju, pa porodice o njima mnogo brinu.

U bolnici u Abu Dhabiju liječe ptice iz svih dijelova regiona, uključujući Katar, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Bahrein. Vlasnici su, prema riječima direktorice, obični ljudi koji za svoje ptice žele samo najbolje.

Bolnica je odlično opremljena za tretiranje bolesnih ptica, te imaju i aparat za endoskopiju, koji vlasnicima u prostoriji za čekanje omogućava da nadgledaju operativni zahvat.

"Baš kao što vodite svoje dijete doktoru i za njega želite najbolju moguću njegu, tako i vlasnici sokolova žele isto za svoje ptice", objašnjava Mullerova.

Jedan od takvih je i Hamad Al-Ghanem. On svoje sokolove redovno dovodi na vakcinaciju i preglede. Time se trudi održati tradiciju. Ima 35 sokolova i to mu je velika strast.

Samo jedan soko može koštati između 5.000 i 80.000 američkih dolara, zavisno od vrste, spola, boje i pedigrea.