lifestyle
0

Ljutit muškarac je odlučan, a ljutita žena histerična

Sarajevo-x.com
Prema novoj američkoj studiji, ljutitog muškaraca na poslu mnogi će poštovati zbog njegove odlučnosti dok ženu koja pokaže žestinu opisuju kao histeričnu, nesposobnu i "van sebe".

Muškarac koji se na poslu naljuti i svoju ljutnju pokaže, mnogi će smatrati za odlučnog čovjeka kojeg treba poštovati i diviti mu se. Isti slučaj ne važi za žene. U slučaju da se one naljute, bolje je (za društvo!?) da svoju žestinu ne pokazuju okolini jer je vrlo vjerovatno da će je kolege okarakterizirati kao histeričnu i nesposobnu da vodi posao, prenosi Reuters.

Victoria Brescoll, autorica ove studije, kaže da je takva različita percepcija žene i muškarca na poslovnim mjestima zapravo potpuno podsvjesna.

Brescoll je napravila seriju testova u kojem su muškarci i žene nasumice gledali situacije u uredu i dobili zadatak da svakome od "glumaca" sa filma daju status, dodijele im ulogu i odgovarajuću plaću.

U prvom slučaju, i za muškarce i za žene "scenario" je bio isti. Glumci su opisali kako se osjećaju nakon što je posao propao zbog kolege koji je kasnio na posao.

Većina ispitanika je dala najbolji status muškarcu koji je izjavio da je ljut i ženi koja je rekla da je tužna zbog toga što se dogodilo. Iza toga slijedio je muškarac koji je rekao da je tužan i žena koja je rekla da je ljuta. Dakle, na kraju poretka, žena koja je izjavila da je ljuta zbog te situacije, prošla je najgore

Najveća plaća je bila dodijeljena ljutitom muškarcu (čak 38. 000 dolara) dok je ljutitoj ženi dodijeljena plaća od 23. 500 dolara.

Ostatak studije je pokazao da se ženama koje su uspješnije "teže" oprašta ljutnja na poslu te da ih se često opisuje kao histerične, van sebe i nepodobne za posao. Isti takvi muškarci dobijaju sasvim suprotne kritike.

Zadnji dio testa u kojem je razlog ljutnji bio identičan i za muškarce i žene te nadasve opravdan, ispitanici su više blagonaklono gledali. Ipak i u tom slučaju, čak ako je žena imala dobar razlog da se naljuti, njena ljutnja nije bila "nagrađena" kao ljutnja muškarca.

"Karakteristike koje vrijede za muškarce ne vrijede za ženu. Bar ne u ovom slučaju. Ova studija je pokazala diskriminaciju koju ne čine samo muškarci prema ženama, već i one same prema sebi. Ljutnja kod žene odraz je 'nesposobnosti i histerije', dok je za muškarca to dobra karakteristika. A sve to mislimo podsvjesno", rekla je Victoria Brescoll.