lifestyle
0

Ljudska lobanja vrijedna 99 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kontroverzni britanski umjetnik Damien Hirst konačno je javnosti predstavio svoje novo 99 miliona dolara vrijedno remek djelo - dijamantima obloženu ljudsku lobanju, što je ujedno i najskuplji primjerak moderne umjetnosti.

Lobanja koja potječe iz 18. stoljeća u potpunosti je prekrivena platinom i dragim kamenjem, tačnije sa njih 8.601, a novo zubalo, neophodno za unikatno umjetničko djelo, je pravo i koštalo je čak 27 miliona dolara.

Centralnu poziciju djela 41-godišnjeg Hirsta zauzima dijamant roze boje u obliku kruške, koji je postavljen na čelo lobanje. Ukupno 23 miliona dolara vrijedni dijamanti potječu iz raznih dijelova svijeta.

Hirst za svoje novo djelo "For The Love Of God" kaže kako "naprosto oduzima dah". "Ispalo je mnogo bolje nego što sam očekivao. Bio sam pomalo zabrinut da ćemo na kraju samo napraviti nakit u stilu Ali Gija. Htjeli smo da bude apsolutno savršeno, kao što su dijamanti savršeni. Htjeli smo ih staviti posvuda. Postavili smo ih i u unutrašnjosti lobanje, čak i u nosu. Gdjegod je bilo moguće, stavili smo dijamante. Ne bi mi smetalo da ovako na kraju završi i moja lobanja", dodao je Hirst.

Hirst je otkrio kako je zapravo bio inspirisan astečkom lobanjom od tirkiza koja je izložena u Britanskom muzeju, te kako se nada da će i njegov rad također biti izložen u ovoj renomiranoj instituciji.

Za ljudsku lobanju, koju je Hirst kupio u jednoj prodavnici u sjevernom dijelu Londona, pretpostavlja se da pripada 35-godišnjem Evropljaninu koji je živio u periodu između 1720. i 1810. godine.

Od ostalih Hirstovih radova koji su bili izloženi u londonskoj galeriji White Cube treba svakako spomenuti fotografiju rođenja njegovog sina i tigrastu ajkulu prerezanu na pola i očuvanu u formaldehidu.