lifestyle
0

Ljudska koža nekada korištena za uvezivanje knjiga

Sarajevo-x.com
Upotreba ljudske kože za uvezivanje knjiga danas bi nas zgrozila, ali prije 200 godina to je bilo sasvim normalno, naročito kada je riječ o medicinskim knjigama.

U stoljećima iza nas doktori koji su objavljivali medicinske enciklopedije insistirali su da korice njihovih knjiga budu upravo sačinjene od ljudske kože. Pojedini doktori su i lično učestvovali u pripremi ljudske kože za uvezivanje.

Dr. John Hunter (1728-1793), poznati anatomista, otac britanske hirurgije i osoba po kojoj je imenovan Museum of the Royal College of Surgeons of England u Londonu, zahtijevao je da njegovi tekstovi iz oblasti dermatologije budu uvezivani ljudskom kožom.

Korice knjiga su izrađivane od kože pogubljenih zatvorenika, najčešće ubojica.

  1. godine John Horwood obješen je zbog počinjenog ubojstva u Bristolu, a njegov skelet je postao vrijedan eksponat u Bristol Royal Infirmary. Korice knjige u kojoj su opisani detalji njegovog zločina, suđenja, pogubljenja i seciranja izrađene su upravo od njegove kože.

Dr. Victor Cornil (1837-1908), poznati profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Parizu te autor knjige Syphillis (1882), posjedovao je komadić istetovirane ljudske kože koja potječe iz vremena Luja XIII. Također je posjedovao i specijalno izdanje djela The Three Musketeers sa koricama od ljudske kože.

Danas su srećom takvi običaji nezamislivi.