lifestyle
0

Ljudi mogu "namirisati" strah

Klix.ba
Kada doživimo strašno iskustvo često možemo namirisati strah u zraku. Naučnici su kazali da do toga dođe jer naše osjetilo mirisa postane aktivnije kada smo prestrašeni.

Sve što pomirišemo kada osjećamo strah usijeca se u naše pamćenje i budi iste emocije svaki put kada taj miris osjetimo.

Istraživači sa Rutgers univerziteta u New Jerseyu koji su u radili studiji rekli su da ovo otkriće može biti korisno za tertmane poremećaja post-traumatskog stresa u kojem čula mogu izazvati napad. Razvili su novu teoriju nakon što su testirali moždanu aktivnost miševa. Koristili su električne šokove kako bi ugradili strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada je pušten određeni miris, čula mirisa su postala četiri puta aktivnija. Otkriće sugeriše da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji.

Neurolozi smatraju da su mirisi okidači za sjećanje zbog olfaktornog nerva koji prenosi poruke iz nosnica u mozak i smješta u veoma bliskom području amigdale i hipokampusu koji su povezani s emocionalnim sjećanjem.

Naučnici su prethodno pretpostavljali da su organi čula - oči, nos i uši, obični detektori, a da mozak otkriva šta poruka znači.

"U starom modelu oko je kao kamera, uho kao mikrofon, nos kao hemijska laboratorija, a posao mozga je da analizira informacije", rekao je John McGann, autor studije koja je objavljena u Science žurnalu.