lifestyle
8

"Ljubavna veza" čovjeka i kultne građevine koja traje skoro pet decenija

Klix.ba
Steve Tsouklas je 1964. godine brodom stigao iz Grčke u Sydney. Kad je uplovio u luku ovog australskog grada, vidio je kako se gradi Opera House.

Tada 19-godišnji Steve istog trenutka je odlučio da želi raditi na gradnji te građevine, a nekoliko godina kasnije ta mu se želja i ostvarila.

Kako se približava njegov 70. rođendan Steve priča o proteklim godinama koje su mu oblikovale život.

Razvio je posebna rješenja u obliku maslinovog ulja i praška za pecivo kako bi se brinuo o hiljadama tona betona i bronze koji čine ovu zgradu. U razgovoru za BBC Steve, danas specijalni savjetnik za Operu, je otkrio kako je svoj život posvetio toj "prelijepoj dami".

"Svakog dana sam razmišljao o njenoj gradnji. Bio sam zaljubljen u tu građevinu. Kad bih dolazio na posao u pet ujutro, prvo bih provjerio je li sve u redu", ističe ovaj Grk dok maslinovim uljem prska drvene površine.

Ispričao je kako su ovo ulje Grci prije mnogo godina na olimpijskim igrama koristili mažući svoje tijelo pa su takva tijela zvali bronzanima.

"Maslinovo ulje štiti od sunca. Naprskate ga po površini i utrljate, pa ona izgleda prelijepo", priča Tsouklas dok vodi brigu o Operi. "Volim ovu građevinu i volim svoj posao. Ovo je ikona zemlje i moramo voditi računa o njoj. Osjećam da je ova zgrada dio mog života. Ne umaram se dok radim poslove po njoj. Nikad se ne umaram, sretan sam. U svojoj glavi odbijam riječ penzionisanje, a kad taj dan jednom dođe veoma teško će mi pasti rastanak s ovom lijepom damom", poručio je glasom koji je zadrhtao pred navalom suza.