Uštedite teško zarađeni novac
1

Lista stvari koje je isplativije kupiti polovne nego nove

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko cijenite novac koji zarađujete, onda razmislite o uštedi kupujući rabljenu robu. Naravno, mnoge stvari ne možete kupiti ukoliko su već korištene, no zato ima mnogo polovnih predmeta koje možete kupiti "dodžaba", a služit će vam kao novi. Magazin U.S. News donosi listu stvari koje možete kupiti i ukoliko su polovne, te uštedjeti novac.
  • DVD-ji i CD-ovi rade kao novi ukoliko su dobro očuvani. Čak i ako kupite DVD ili CD sa ogrebotinama, ne morate se mučiti da ga vratite, jer postoje načini da se ogrebotine uklone i da CD, odnosno DVD ponovo proradi.

  • Polovne knjige možete kupiti na internetu, uličnim rasprodajama ili antikvarnicama. Iako ima onih koje su u lošem stanju, uglavnom nije teško doći do dobro očuvane željenje knjige.

  • Djeca se veoma brzi zasite jedne video igre, tako da se ne isplati da im stalno kupujete nove. Preko online oglasnika možete povoljno kupiti video igre samo nekoliko mjeseci nakon njihove proizvodnje. Ukoliko, pak, niste strpljivi onda igru posudite od prijatelja kako biste presudili vrijedi li je kupiti.

  • Ukoliko niste tip koji često nosi svečanu odjeću, onda u ormaru vjerovatno nemate stvari za posebne prilike. No, umjesto da kupujete nove haljine, odijela, pa čak i vjenčanice jednostavnije je posuditi ih, ili, ukoliko nađete odgovarajuću veličinu, kupiti polovne odjevne predmete putem interneta ili u prodavnicama rabljene robe.

  • Vrijednost zlata, srebra i dragog kamenja se stalno mijenja tako da nekada veoma povoljno možete kupiti polovan, ali vrijedan komad nakita za veoma malo novaca. Naravno, kada vam dosadi možete ga preprodati.

  • Iako vašoj djeci stalno kupujete nove igračke oni se s njima igraju tek nekoliko sati, a onda završe zaboravljene, negdje ispod kreveta. Možete dosta novca uštedjeti kupujući polovne, ali očuvane igračke. Igračke možete tražiti i od svojih susjeda, prijatelja ili porodice, no svakako operite ih prije no što date djeci da se igraju njima.

  • Odjeću za trudnice nosite svega nekoliko mjeseci, tako da nije potrebno da izdvajate basnoslovne sume novca na hlače ili majice. Kupite ih putem interneta ili u prodavnicama rabljene robe, ili, pak, odjeću posudite od prijateljica. Isto je i sa odjećom za bebe. Naime, vaša djeca brzo rastu i majica koju su jučer nosili, već danas im je mala, tako da ćete mnogo novca uštedjeti kupujući polovnu, dobro očuvanu odjeću za bebe.

  • Kupovina novih muzičkih instrumenata nije dobra ideja, pogotovo ako tek planirate naučiti svirati. Mnogo jeftinije i isplativije je potražiti željeni instrument putem interneta, ili u lokalnom oglasniku.

  • Kupovina kućnih ljubimaca u specijaliziranim proodavnica nije baš preporučljiva ukoliko nemate dovoljno novaca. Umjesto toga raspitajte se kod prijatelja ima li neko da prodaje štene ili mačića, ili pogledajte u oglasima.

  • Umjesto da jurcate po prodavnicama i potrazi za predmetima, koji će svakako skupljati prašinu na policama, radije kupite polovne, ali zanimljive dekorativne predmete koji će se savršeno uklopiti u ambijent vašeg stana. Takve stvari možete naći u prodavnicama polovne robe, ili u online oglasnicima.

  • Čekiće, motike, grablje, lopate, šrafcigere i ostali alat možete kupiti iako je polovan jer to je nešto što traje decenijama ukoliko se dobro održava. Ukoliko, pak, alat ne koristite često, onda ga radije posudite od komšija.

  • Potrošačka elektronika se također može kupovati polovna. Iako mnogi žele imati nov-novcat uređaj, mnogo isplativije je kupiti dobro očuvani polovni uređaj, jer će se svakako, za nekoliko mjeseci na tržištu pojaviti nešto novo.

Također, među polovnim stvarima koje se isplati kupiti su i pribor za vrtlarstvo, sportska oprema, oprema za rekreaciju, te, naravno, nekretnine i automobili.