lifestyle
0

Lista najsretnijih zemalja na svijetu

Sarajevo-x.com
Parada Deda Mrazeva održana u Copenhagenu 24. jula
Parada Deda Mrazeva održana u Copenhagenu 24. jula
Ako ste u potrazi za srećom, preselite se u Dansku. To je najsretnija zemlja, dok je Burundi najnesretnija zemlja na svijetu, navodi se u izvještaju koju su objavili britanski naučnici u petak.

Adrian White, analitičar i stručnjak za socijalnu psihologiju sa Leicester univerziteta u Engleskoj, napravio je studiju prema podacima iz 178 zemalja na svijetu i 100 studija koje su provele Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Kriterij nije bio samo to da li su ljudi zadovoljni sa svojim životom tamo gdje žive", objašnjava White. "Bitno je također i to da li ste zadovoljni sa situacijom i okruženjem".

Glavni faktori koji utječu na nivo sreće su zdravstvena briga, bogatstvo i mogućnost stjecanja obrazovanja, tvrdi White u svojoj studiji u kojoj je objavio i, kako kaže, "prvu svjetsku mapu sreće". Poslije Danske, najsretnije zemlje su Švicarska, Austrija, Island i Bahami.

[SLIKA]1[/SLIKA] Mapa sreće; Foto: Reuters

Na dnu Whiteove ljestvice se nalaze Demokratska republika Kongo, Zimbabve i Burundi. Sjedinjene američke države su na 23. mjestu, Britanija na 41., Njemačka na 35. i Francuska na 62. mjestu. Zemlje koje su u ratu, poput Iraka, nisu bile uključene u studiju.

"Manje zemlje su uglavnom sretnije, jer se u njima obično javlja jak osjećaj kolektiviteta i povezanosti među ljudima", kaže White.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da su azijske zemlje tako loše plasiranje; Kina je na 82., Japan na 90., a Indija tek na 125. mjestu. U ovim zemljama postoji jak osjećaj kolektiviteta i drugi naučnici su to obično povezivali direktno sa srećom. No, naša studija pokazuje da to uvijek nije pravilo", dodaje White.