lifestyle
0

Laptop opasan za spermu

NINA
Prenosni računari - laptopi, predviđeni da se drže u krilu, zapravo ne bi trebala biti na krilu mladića i tinejdžera, upozoravaju naučnici.

Visoka radna temperatura procesora tih računara može zagrijati i skrotum mladića, odnosno dječaka, te dovesti do pregrijavanja spolnih stanica. "Povećanje temperature u skrotumu dovoljno je da izazove promjene parametara u spermi", kazao je dr. Yefim Sheynkin, profesor urologije na Držvanom sveučilištu New York, u Stony Brooku.

"Teško je prognozirati koliko dugo se laptop može sigurno koristiti u krilu; možda uopšte ne, ukoliko temperatura testisa skoči u vrlo kratko vrijeme", kazao je dr. Sheynkin.

Najveća opasnost prijeti adolescentima i mladićima koji koriste laptope nekoliko puta dnevno tokom većeg broja godina. Dr. Sheynkin se plaši da bi, ukoliko ne bude smanjena upotreba laptopa, za 15-20 godina kada će ti mladići poželjeti vlastitu djecu, to moglo biti otežano. "Dugotrajna upotreba laptopa u krilu mogla bi se ozbiljno odraziti na reproduktivno zdravlje tih mladića", ističe Sheynkin.

Ispitivanja su pokazala da temperatura testisa poraste za 2 stepena Celzijusa još i prije nego što se uključi laptop, odnosno već od samog položaja skupljenih nogu. S uključenim laptopom, temperatura testisa poraste između 2,6 i 3 stepeni Celzijusa.