Savjeti
0

Kupujte samo ono što vam treba

Sarajevo-x.com
Neki ljudi kupuju previše, a neki premalo. U oba slučaja postoji problem. Oni koji pretjeruju često su nervozni zbog novca koji potroše kad shvate koliko su zaista korisnog kupili. Oni koji sitničare takođe imaju problem.

Njima se, zbog toga što mrze kupovinu, najčešće desi upravo da, pokušavajući tu obavezu što prije odraditi, kupe nepotrebne ili precijenjene stvari. To se opet reflektuje na novčanik. Zato postanite pametan kupac i dovedite stvari u red sa nekoliko savjeta koje smo pronašli za vas.

1. Plaćajte gotovinom

2. Prvo kupujte sitnije stvari. Kad prvo kupite nešto skupo, postoji opasnost da nećete imati novca za drugo. Dakle, otprilike ovako - prvo izaberite software, miša, tastaturu, pa tek onda kompjuter.

3. Ne kupujte previše odjednom. Ako kupite previše stvari, nećete voditi računa o tome šta ste donijeli kući, već ćete samo jedva čekati da to rasporedite na svoje mjesto.

4. Ne kupujte na sniženju ništa što niste prethodno kupovali po regularnim cijenama.

5. Prije plaćanja pregledajte sve stvari skeptičnim okom. Ne kupujte ništa za što niste sigurni da želite ili možete upotrijebiti. Ovo se posebno odnosi na odjeću.

6. Ne govorite sebi "Uvijek to mogu vratiti". Radije recite "Uvijek se mogu vratiti po to ako mi zatreba".

7. Napravite listu i pridržavajte je se.

8. Ne kupujte stvari za koje trebate znati preciznu veličinu ako niste sigurni koja je.

9. Ne kupujte kad ste gladni.

10. Budite skeptični prema stvarima koje su na rasprodaji.