Kraj ljetnog odmora
14

Kućni ljubimci postaju depresivni kad djeca krenu u školu

Klix.ba
Igračke se uništavaju, suze teku i posvuda je haos. Međutim, nisu samo djeca ta koja ne vole kraj ljetnog raspusta.

Kućni ljubimci se također teško privikavaju na "zatvoreniji" životni stil nakon sedmica slobode, a kod mnogih od njih se razvije depresija.

Prema riječima Aline Auble, eksperta za ponašanje životinja, nakon nekoliko sedmica skakutanja po plaži i otvorenim površinama, privikavanje na nove životne uslove može trajati danima, što je i normalno za očekivati.

"Ukoliko pas laje i grize namještaj nakon dolaska sa odmora, to znači da mu treba društvo i da je depresivan. Najvažnije od svega je da ga ne kažnjavate. Kada se igra sa predmetima koji pripadaju njegovom gazdi, pas održava kontakt s njim. Moraju ponovo sami naučiti kako da se ponašaju", kazala je Auble.

Ekpserti i za vlasnike mačaka i pasa preporučuju neki vid zaokupiranosti i stimulacije. Igračke specijalno dizajnirane za životinje također pomažu. Najvažnije je svog kućnog ljubimca već krajem odmora početi privikavati na nove uslove.

"Počnite nekim ustaljenim rutinama. Jutarnja i večernja šetnja su savršena vježba za ponovno učenje ponašanja", kažu eksperti.