Kuća i ured
0

Vikendica izgrađena unutar ruševina dvorca

Klix.ba
Vikendica izgrađena unutar ruševina dvorca iz 12. stoljeća osvojila je najveću britansku nagradu za arhitekturu, Riba Stirling. Ovo je prvi put da je ovu nagradu dobio neki projekt konzervacije.

Dvorac Astley u Warwickshireu uništio je požar 1978. godine te je postojala opasnost od rušenja, sve dok ga u život nije vratio projekt Landmark Trusta, vrijedan 2,34 miliona dolara.

Žiri je naveo kako se pobjednički dizajn "inteligentno i praktično" iznio sa ruševinama te ih dodao u svoju bogatu i divnu arhitekturu.

Ovo je ujedno i prvi put da je neka kuća osvojila ovu nagradu.

Astley je nekada bio utvrđeni dvorac, čije su ruševine nakon požara proglašene ugroženim naslijeđem.

Zbog velikog broja dodataka, izgrađenih tokom stoljeća, teško je bilo odrediti po kojem tačno periodu bi se restauracija trebala izvršiti, te su arhitekti odlučili da učvrste ruševine i dodaju novi dizajn unutar zidina.

"Dvorac Astley je izniman primjer kako moderna arhitektura može oživjeti antički spomenik. Značajan je zbog toga što su, umjesto konvencionalnog projekta restauracije, arhitekti dizajnirali nevjerovatnu savremenu kuću koja je na stručan način isprepletena sa 800 godina historije. Svaki detalj je pažljivo razmotren kako bi pružio bogato iskustvo svim posjetiocima", rekao je Stephen Hodder, predsjednik Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.