Kuća i ured
8

Tvornica kompanije Nestle pretvorena u fascinantan izložbeni prostor

Klix.ba
Holandska agencija za dizajn Tinker Imagineers pretvorila je sjedište Nestle kompanije u Veveyu u Švicarskoj u 45 miliona eura vrijedan izložbeni prostor.

Centar Nest podijeljen je u pet interaktivnih zona od kojih svaka priča zasebnu priču o Nestle čokoladi i drugim proizvodima.

U centru izložbe nalazi se vijugava rampa na kojoj su maleni eksponati, a u neposrednoj blizini može se vidjeti i stablo ukrašeno hiljadama cvjetova koji su napravljeni od zgužvanih i presavijenih ambalaža Nestle proizvoda.

Ova fabrika napravljena je davne 1866. godine, a švicarski arhitekti odlučili su osvježiti njen vanjski i unutrašnji izgled. Ova fabrika nalazi se na listi industrijskih tekovina.

Arhitekti su uspjeli 6.626 hiljada kvadratnih metara prostora prekriti kosim staklenim krovom koji je okružen čeličnom konstrukcijom.

U centru zgrade nalazi se minijaturni dvospratni muzej u kojem se mogu vidjeti historijski proizvodi i prototip prve Nespresso mašine.

Cilj izložbe je da posjetioce na zanimljiv način zainteresuje za istraživanje hrane i zdravlja, a oni najmlađi mogu se zabaviti igračkama.

Nestle je otvorio i čokoladni muzej u Brazilu 2011. godine, sa crvenom staklenom fasadom koja je djelo brazilskih arhitekata, a prije toga i sličan centar ovome u Švicarskoj i Mexicu, 2007.

Centar je otvoren za posjetioce od 15. juna ove godine.