Čistite li tastaturu
0

Telefon u uredu je prljaviji od wc šolje

Sarajevo-x.com
Profesor mikrobiologije Charles Gerba sa Univerziteta u Arizoni je otkrio da su telefoni u najprljaviji predmeti u jednom uredu. Gerba tvrdi da su telefoni prljaviji od toaleta, jer se niko nikada ne sjeti da dezinfkuje telefonske slušalice.

"Očigledno niko ne čisti telefon. Sve ostalo čistimo, ali nikada telefon kojim se stalno služimo", rekao je Gerba, prenosi portal Newskerala.

Profesor Gerba je otkrio i da većina ljudi čisti tastature računara onda kada tipke postanu ljepljive i kada je već vidljiva hrana na njima.

Za vrijeme zime, istraživački tim je redovno pronalazio i viruse i bakterije na kancelarijskim stolovima.

Jedno od najbizarnijih otkrića jeste bakterija u zdjelici za čokoladice jednog ispitanka, a koja se obično nalazi u izmetu. Među najprljavijim predmetima u kancelariji su i šolje za kafu, zatim frižideri za piće, sve drške ladica i pretinaca i najprljavija – telefonska slušalica.

Svaki od navedenih prljavih predmeta ima u prosjeku četiri puta više prljavštine nego sjedište wc šolje. Jedan od najčešćih načina prenošenja bakterija je rukovanje, kao i nosanje predmeta po kancelariji.