Kuća i ured
453

Slovenci na vrh Alpa postavili kabine otporne na ekstremne vremenske prilike

Klix.ba
Male aluminijem obložene kabine na slovensko-italijanskoj granici neobičan su i naizgled nesiguran prijedlog za ugošćavanje penjača na vrhu Alpa. Osmislili su ih arhitekti slovenskog studija OFIS.

OFIS Arhitekti sarađivali su sa lokalnim inžinjerima i razvili zimske kabine Kanin koje se mogu oduprijeti i najekstremnijim vremenskim uslovima. Postavili su ih na planinu Kanin, a prethodno su slične kabine montirali na planini Skuti.

Kućica na manje od 10 m2 sastoji se od tri sprata nalik na police, a napravljena je od kombinacije lameliranog drveta, stakla i aluminijskih ploča.

Planina Kanin poznata je po nepovoljnim vremenskim uslovima sa rekordnim padavinama i jakim vjetrovima, stoga je bio pravi izazov osmisliti kabinu koja će se tome suprostaviti i oblikom i strukturom i konceptom. Do njih se može stići samo penjanjem ili helikopterom, tako da je arhitektonski studio pri gradnji morao angažovati slovensku vojsku. Trebala su im tri pokušaja.

S obzirom na to da su kabine postavljene preko ruba planine, kablovima su fiksirane za mjesto.

U unutrašnjosti su drvene, a sa prozora se pruža veliki panoramski pogled na Sloveniju i Italiju, Triglav, dolinu Soca i Jadransko more.

Njegovi kreatori kažu da su kabine idealne za planinare, penjače, ljubitelje prirode i romantičare.