Kuća i ured
84

Singapurski arhitekt dizajnirao nevjerovatan plutajući dom

Klix.ba
Mnogi ljudi žive u objektima na vodi, no, dizajn singapurskog arhitekte unosi novu dozu luksuza u ovaj način stanovanja. Dizajnirao je plutajući dom koji se lako može transportovati bilo gdje.

Vlasnik plutajućeg doma može u teoriji promijeniti lokaciju svog plutajućeg doma nakon što odabere okruženje i pogled koji mu najviše odgovaraju. Plutajući dom je dizajnirao singapurski arhitekt Myitr Malcew za francusku kompaniju H2ORIZON, koja se specijalizovala za izgradnju struktura koje plutaju na vodi. Plutajući dom je izgrađen na platformi koja pluta, čine ga dvije spavaće sobe, dva kupatila, dnevni boravak i kuhinja s barom, a sve prostorije su okružene velikom terasom.

Zahvaljujući sistemu stubova i staklenim zidovima, krov izgleda kao da pluta iznad onih koji borave u ovoj strukturi, a oni mogu uživati u pogledu kamo god da se okrenu. Kada je potrebna privatnost, navlače se pokretni drveni paneli, koji štite od znatiželjnih pogleda.

Malcew je rekao da je ovaj dom namijenjen ljudima koji cijene slobodu i prirodu.

"Koncept plutajućeg doma je inspirisan prirodom, otvorenošću i lukzusom, a u isto vrijeme laganim načinom života. Baza doma je konstruirana na plutajućoj platformi i moguće ga je pomijerati bilo gdje. Unutrašnjost se može prilagoditi svakom kupcu", rekao je Malcow.

Vezani članci