Pokažite kreativnost
0

Savjeti za uređenje malog životnog prostora

Sarajevo-x.com
Poseban izazov za uređenje doma je ako je on mali. Istovremeno, to može biti prilika da pokažete svoju kreativnost. Dizajneri iz kompanije Michelle Williams Interiors za magazin Woman's Day otkrili su tajne dekorisanja kompaktne prostorije.

Nakon što napravite plan rada, uzmite u obzir sljedeće elemente:

Neka namještaj ima višestruku ulogu. To podrazumijeva da jedan komad namještaja služi u više svrha, naprimjer stolić za objed koji se može spustiti u stolić za kafu.

Jednostavne boje. Šaren mali prostor može odražavati lošu strukturu i zbrku. Stoga se uvijek bazirajte na osnovne neutralne boje, kojima ćete dodati male doze jačine, kako bi bilo interesantnije.

Poigrajte se teksturama. Neka prostor bude interesantniji uz zanimljive motive. Naprimjer dijagonalni dizajn na tepihu.

Neka prostor reflektuje svoju okolinu. Ogledala čine čuda u malom prostoru. Postavite ih tako da reflektuju nešto što je vrijedno gledanja, a pritom će vaš životni prostor izgledati veći.

Mjesto za odmor treba biti dovoljno veliko. Pri planiranju prostorije osmislite mjesto za veliki kauč koji ima dovoljno mjesta i za domaćine i za goste. U svakom slučaju izbjegnite velike naslonjače za ruke.

Duge zavjese. Okačite zavjese od plafona do poda tako da stvorite iluziju visokog plafona.

Providni stolići i lampe. Razmislite o kristalnim i lampama sa staklenim detaljima, stolićima od pleksiglasa i uopšte namještaju kojem možete vidjeti postolje. Tako ćete vizuelno proširiti prostoriju.

Pustite svjetlo unutra. Osim velikih prozora, poželjno je imati i dovoljno visokih lampi koje će svjetlo rasipati prema gore. Ne zaboravite i ćoškove. Ako su oni tamni, životni prostor će vam također izgledati manji.