Dobitnik nagrade Cemex
1

Pogledajte predivno porodično imanje Marija Stanića u Hercegovini

Klix.ba
Porodično imanje bivšeg fudbalera Marija Stanića na Bijači u Hercegovini pobjednik je petog takmičenja Graditeljske nagrade Cemex u kategoriji Stambenih građevina.

Ovogodišnji dobitnik predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 21. međunarodnom natjecanju Cemex Building Award u Meksiku, saopćeno je iz agencije Prime Communications.

Neovisni Odbor nagrade koji su činili prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof.dr.sc. Jaroslav Vego, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te mr. Saša Čvoro, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerzitetu u Banjoj Luci, odlučio je projektu Porodično imanje u Hercegovini (Bijača) dodijeliti Graditeljsku nagradu Cemex za 2012. godinu u kategoriji Stambenih građevina.

Cemexovim priznanjem nagrađeni su izvođač radova tvrtka T&D Company iz Ljubuškog te zagrebački dvojac koji je osmislio projekt, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta.

Član Odbora, prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, povodom dodjele nagrade izjavio je:

"Pobjednički projekt je na zanimljiv i originalan način uklopio građevine ovog porodičnog imanja u okoliš i time dobio savršeno stapanje tradicionalne gradnje i održivog življenja. Time je postao najbolji primjer smjera u kojem naše graditeljstvo treba ići, a to je promocija održive gradnje i poštivanje prirode u koju takvu gradnju treba smjestiti. Čestitam pobjednicima i želim im puno uspjeha na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi Cemex“.

Arhitekt Tomislav Ćurković u ime nagrađenog dvojca rekao je: "Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji s ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem osnovna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane tvrtke Cemex , koja se svojim djelovanjem zalaže za popularizaciju održive gradnje u svijetu, a kolegama iz ocjenjivačkog suda u Bosni i Hercegovini zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.“

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi Cemex. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banje Luke.

Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banje Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.