Kuća i ured
43

Plutajuće vile iz snova grade se u blizini obala Dubaija

Klix.ba
Mnogi su bili skeptični kada su u Dubaiju predstavljeni planovi za gradnju kuća koje će plutati na vodi.

Naselje nazvano Floating Seahorse na nacrtima je izgledalo previše dobro da bi bilo istinito, ali sada su ove vile ugledale svjetlo dana usred čuvenog projekta umjetnih otoka "The World" u blizini obala Dubaija.

Vile se sastoje od podvodne glavne spavaće sobe i kupaonice sa staklenim zidovima, te jacuzzija sa staklenim podom, a oko baze je umjetni greben.

Glasnogovornik kompanije Kleindienst Group, koja je osmislila ove nevjerovatne vile, rekao je da su one u potpunosti namještene i trenutno se radi na izgradnji koraljnih vrtova. Projekt će se sastojati od 42 građevine koje su, kako navode iz Kleindienst Group, u suštini brodovi bez pogona.

Vile se, međutim, neće moći kretati, već će biti usidrene među umjetnim otocima "The Heart of Europe", koji su sastavni dio projekta "The World".

Sve vile bi trebale biti završene do 2016. godine i već su prodate investitorima.

Ipak, taj set građevina za Kleindienst Group je samo početak. Plan im je izgraditi ukupno 131 plutajuću kuću iz snova, a sve one imaju isti cilj - zaštitu morskog života u Perzijskom zaljevu.

"S obzirom da koraljne grebene tek gradimo, vrijeme će pokazati mogu li oni postati održiva staništa morskih konjica", naveli su u saopćenju za javnost.

U međuvremenu mi možemo sanjati o sunčanju na vilama s fotografija.