Kuća i ured
0

Pasivne kuće štede energiju

SRNA
U SAD sve je više takozvanih pasivnih kuća koje su energetski efikasne i zbog manje potrošnje energije smanjuju emisiju ugljen-dioksida u atmosferu.

Više od petine količine oslobođenog ugljen-dioksida proizvode porodične kuće u SAD, uglavnom zbog količine struje koju troše na grijanje i hlađenje, ali stručnjaci kažu da su pasivne kuće relativno jeftino rješenje za drastično smanjenje te potrošnje i velike uštede.

Ove štedljive kuće nemaju vidljive solarne ili geotermalne uređaje, ali ipak štede energiju, jer smanjuju potrebe za energijom na apsolutni minimum i troše oko 90 posto manje energije nego normalne kuće, prenosi "Glas Amerike"

David Peabody, koji proizvodi pasivne kuće, kaže da su ove kuće praktično sasvim hermetički izolovane, a po spoljnom izgledu ne razlikuje od normalnih kuća.

Uprkos potrebi  za specijalnim materijalima, kao što su liveni betonski paneli, ventilacioni sistem ili izolacione table, ukupni troškovi gradnje samo su za pet do osam  odsto veći nego za gradnju obične kuće. Ako pasivna kuća troši samo 10 posto energije potrebne za običnu kuću, znači da je dodatna investicija relativno brzo isplativa.

"Ljepota pasivnih kuća je u tome što ne zahtijevaju poseban način gradnje, posebne materijale ili poseban stil. Da bismo to dokazali riješili smo da je sagradimo na vrlo tradicionalan američki način", kaže Peabody.

Izolacija ide sve do temelja, a prozori sa trostrukim staklom  potpuno su nepropusni i obloženi specijalnom pjenom koja sprečava prolazak vazduha.
Prva pasivna kuća bila je stambena zgrada sagrađena u Darmštatu u Njemačkoj prije oko 20 godina, a osim  u hladnim i umjerenim predjelima grade se i za vrela i suva područja kao što je  Afrika.