Kuća i ured
6

Pariz: Otvara se kultni hotel Ritz u kojem je princeza Diana provela posljednje sate

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Kultni hotel Ritz u Parizu danas će ponovo gostima otvoriti dvorska vrata nakon gotovo četiri godine renoviranja zbog velikog požara.

Hotel klasičnog stila u vlasništvu egipatskog milijardera Mohameda Al Fayeda, renoviran je od vrha do dna, a zatvoren je radi renoviranja 2012. godine. Hotel Ritz, smješten na Swanky Place Vendomeu u Parizu, imat će 142 sobe i apartmana, u odnosu na ranijih 159, ali gostima neće odmah sve biti dostupne.

Hotel je trebalo ponovo biti otvoren u martu, ali je požar opustošio dio zgrade u januaru i tako prolongirao planove. Kako bi proslavili svoje dugo očekivano ponovno otvorenje, direktor hotela Ritz Zoe Cassavetes napravio je kratki film koj se fokusira na hotel, a bit će prikazan u srijedu.

Osnovao ga je švicarski poduzetnik César Ritz 1898. godine, a kultni hotel je poznat kao mjesto odsjedanja poznatih ličnosti kao što su Charlie Chaplin, Coco Chanel i Ernest Hemingway.

"Kada sanjam zagrobni život na nebu, akcija se uvijek odvija u Ritzu u Parizu", rekao je jednom Hemingway.

U novijoj historiji, međutim, Ritz je postao poznat kao mjesto gdje je britanska princeza Diana provela posljednji sat života pred saobraćajnu nesreću u tunelu u glavnom gradu Francuske. Procjenjuje se da je u obnovu hotela uloženo blizu 140 milijardi eura u 2012. godini, a moralo se voditi računa o zadovoljavanju ukusa mega bogatih klijenata.

Hotel sada ima ljetni restoran pod staklenim pomičnim nadstrešnicama, veliku salu za balet i priključke najnovijih tehnologija u sobama.