Kuća i ured
24

Napravljen tokom Hladnog rata: Bunker vrijedan milijarde skriven u češkim planinama

Klix.ba
Bunker Oppidum je najveći bunker na svijetu, vrijedan nekoliko milijardi dolara. U sebi sadrži niske zgrade koje su izgrađene na prostranstvu od 98,5 hiljada kvadratnih metara u Češkoj.

Izgrađen je kao sklonište za dan apokalipse na mjestu nekadašnjeg vojnog bunkera. Sada je to najveće privatno sklonište koje sadrži privatni heliodrom, luksuzne podzemne dnevne boravke i tajni put koji povezuje vanjske i unutrašnje zgrade, koji omogućava brz pristup sigurnoj zoni kada stigne prijetnja.

Vanjski izgled nije impresivan, ali unutrašnjost je ta koja će vas iznenaditi. Luksuzne prostorije i dječije sobe smještene su duboko u zemlji, a na svakoj se nalaze blindirana vrata. U svakom kupatilu se nalazi jacuzzi, a u stanovima kino sala, soba za igrice, bazen, spa i bar. Između podzemnih zgrada nalazi se i dvorište koje je opremljeno umjetnom travom i opremom koja simulira prirodno svjetlo. Oppidum ima i privatne grobnice.

U videu se navodi kako će vlasnik imati ekskluzivne konekcije na komunikacijske mreže, te da je Oppidum samoodrživi kompleks. Sigurnosna tehnologija podsjeća na one iz filmova o špijunima jer imaju uređaje za otiske prstiju, prepoznavanje šarenice oka i videonadzor.

"Bunker je jedinstven jer kombinira sigurnost, luksuz i komfor. Najveći je takav objekat na zemlji", rekao je bivši šef obavještajne službe Češke Andor Sandor.

Izgradnja bunkera bila je tajna operacija koja je započela 1984. godine, a ulaganje su izvršili tadašnji Sovjetski savez i Čehoslovačka. U slučaju prirodne katastrofe, stanovnici ovog bunkera preživjeli bi 10 godina sa svom opremom i hranom.