Kuća i ured
0

Na prodaju privatno nuklearno sklonište

Sarajevo-x.com
Nuklearno sklonište koje je u privatnim vlasništvu britanca Mikea Thomasa iz Devona je na prodaju. Kupac ovog skloništa će morati izdvojiti 394.000 eura, piše "Telegraph".

Mike Thomas (56) je zbog straha od nuklearnog napada tokom Hladnog rata izgradio sklonište šest metara ispod površine zemlje. Sklonište se nalazi ispod njegove kuhinje, a izgrađeno je 1985. godine kada su napetosti između Rusije i Zapada bile na vrhuncu.

Nuklearno sklonište vlasnika Mikea Thomasa, veličine 28 kvadratnih metara sa betonskim zidovima debljine 81 centimetar, opremljeno je dovoljnom količinom hrane i vode da njegova porodica može preživjeti mjesec dana. Također, može izdržati eksploziju bombe od jednog megatona, što je osamdeset puta više od bombe u Hiroshimi.

"Izgradio sam sklonište jer sam strahovao od nuklearnog napada. Ko zna šta se može dogoditi u budućnosti. Ne bi me iznenadio nuklearni teroristički napad u sljedećih petnaest godina. Ovaj prostor je veoma čvrst i siguran, u njemu se nalazi sve što je čovjeku potrebno da preživi. Ukoliko dođe do nuklearnog napada, ovo je mjesto gdje želite biti", rekao je Thomas.

Thomas je postao opsjednut nuklearnim napadom kada je služio vojsku, pa je zbog toga odlučio izgraditi nuklearno sklonište kako bi zaštitio svoju porodicu.

Bilo mu je potrebno šest mjeseci da ga izgradi. U to vrijeme je uložio 50.600 eura, a današnja vrijednost te sume novca je oko 224.985 eura.

Izgradnja nuklearnog skloništa nije zahtijevala građevinsku dozvolu jer je ispod zemlje. Napravljena su dva ulaza, jedan iz kuhinje a drugi iz lažnog plakara u radnoj sobi.

Svaki ulaz je također zaštićen ogromnim čeličnim vratima, a postoji i izlaz u slučaju nužde ukoliko glavni izlazi budu neupotrebljivi nakon eksplozije nuklearne bombe.

U skloništu se nalazi šest kreveta, opremljeno je ventilacijskim sistemom, a električnu energiju obezbjeđuje generator na dizel i mnogobrojne baterije. Tu se nalazi i rezervoar sa 1.400 litara vode, toalet i umivaonik. Sklonište čak ima i telefonsku liniju. Zalihe hrane su tročlanoj porodici dovoljne za mjesec dana. "Dodatna oprema" uključuje televizor i DVD player, mikovalnu pećnicu, društvene igre i knjige.

Thomas tvrdi da će sklonište biti od koristi kupcima prilikom eksplozije sunčeve energije, tzv. Solarne oluje za koju se predviđa da će se dogoditi 2013. godine.

Fenomen koji se događa svakih 100 godina će uništiti komunikacijske sisteme i svaki aparat u domaćinstvu koji koristi električnu struju.

"Nuklearno sklonište je jako korisno. Možete se sakriti u njega, a radijacija ne može prodrijeti u njegovu unutrašnjost. Opasnost od nuklearnog napada je realna, a sada i naučnici upozoravaju na Solarnu oluju", dodao je Thomas.

Četverosobna kuća sa nuklearnim skloništem se prodaje za 394.000 eura.