Kuća i ured
25

Na nivou: Pogledajte palače svjetskih lidera širom svijeta

Klix.ba
Palácio da Alvorada, Brazil
Svi manje-više znamo za Bijelu kuću, no znate li kako izgledaju predsjedničke palače u drugim zemljama širom svijeta?

Nije iznenađujuća činjenica da najveći svjetski moćnici žive u luksuznim palačama koje su kompatibilne njihovom položaju i poziciji na kojoj se nalaze. Ove su palače opremljene svime što možete zamisliti - od heliodroma do neprocjenjivih umjetničkih djela.

Od palače Imperial u Tokiju u kojoj živi japanski car Akihito, preko pariške palače izgrađene davne 1722. godine, pa sve do brazilske Palácio da Alvorada koja sa velikim bazenom podsjeća na neki luksuzni hotel.

I iako u većini njih svjetski lideri i sami borave sa svojim porodicama, postoje primjeri i onih koji su se odrekli tog luksuza.

Jedan od najpoznatijih takvih primjera bio je bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica koji se odrekao luksuznog života i sa svojom suprugom živio u skromnoj kući na seoskoj farmi, pokušavajući da svojim primjerom pokaže kako ni po čemu nije drugačiji od naroda kojeg zastupa i za kojeg radi.

"Biti predsjednik ne znači biti kralj i živjeti na visokoj nozi. Predsjednik mora biti sluga naroda za kojeg radi...", govorio je Mujica.