Kuća i ured
0

Montpellier dobija luksuzni stambeni toranj u obliku šišarike

Klix.ba
Japanski arhitekta Sou Fujimoto otkrio je planove za izgradnju tornja u obliku šišarike s balkonima koji su raspoređeni u svim smjerovima. Toranj će dizajnirati u sklopu serije "modern follies" (moderne gluposti) u francuskom gradu Montpellieru.

Sou Fujimoto sarađuje sa francuskim studijima Manal Rachdi OXO i Nicolas Laisne Architects u drugoj seriji 12 zgrada planiranih da se izgrade u Port Marianne distriktu u Montpellieru. Toranj nazvan Arbre Blanc, u prevodu "bijelo drvo", ima 17 spratova, a izgled je nastao na osnovu Fujimotove ideologije da arhitektura treba reflektovati oblike koje pronalazimo u prirodi.

Zgrada će imati zakrivljeni oblik koji podsjeća na deblo, dok su balkoni za 120 stanova dizajnirani su poput listova koji traže sunčevu svjetlost. Stanovi će biti usmjereni prema različitim smjerovima, što omogućava budućim stanarima da izaberu pogled koji žele.

Dnevni boravci će biti otvoreni prema balkonima koji će biti veličine pola stana. U tornju će biti smještena i umjetnička galerija, restoran, panoramski bar i uredi. Iza zgrade će biti park uz rijeku Lez.

Izgradnja tornja trebala bi početi u julu 2015. godine, a kraj radova se očekuje u decembru 2017. godine.