E-kuće sadašnjosti
0

Mobitelom uključite grijanje i preko interneta nadgledajte svoj dom

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Zamislite kako bi bilo da mobitelom isključite grijanje u kući, da imate veš-mašine koje se same uključuju kada je jeftina struja ili da bez obzira na to gdje se nalazite "bacite pogled" na vlastiti dom... Vjerovali ili ne, takvo nešto je zaista moguće u elektronskoj kući koja je predstavljena u Berlinu na Međunarodnom sajmu elektronike, piše "Deutsche Welle".

U elektronskoj kući svi uređaji su namješteni tako da vam olakšaju život i pomognu da što više novca uštedite. Naime, inteligentni električni uređaji za domaćinstvo obavljaju svoj posao samo u periodu jeftine struje. Želite li spustiti roletne ili uključiti grijanje, mobitel će vam poslužiti kao daljinski... Prednosti su zaista očigledne, elektronska kuća nudi udobnost, sigurnost, i nove mogućnosti uštede električne enrgije.

"Umreženo življenje nije budućnost, to je sadašnjost. Sve što danas možete vidjeti u e-kući, raspoređeno na 100 kvadratnih metara u sedam soba, primjenjivo je već u svakodnevnom životu", kazala je Petra Schmieder iz Centralnog njemačkog udruženja za elektroniku i informacione tehnologije, prenosi DW.

Nadgledanje preko interneta

"Sezame, otvori se" moto je odmah na ulazu, bar za one koji su ovlašteni, što kuća automatski prepoznaje na osnovu senzora za otisak prstiju koji se nalaze pored ulaznih vrata.

A, za slučaj da vas neko posjeti kada niste kući, e-kuća ima rješenje, objasnio je Herbert Christ iz ZVEH-a:

"Kada ste na putu, zahvaljujući kamerama možete vidjeti ko vam stoji ispred vrata, možete čak i komunicirati s njim i reći mu da niste kod kuće. Ili ako je na primjer poštar, možete mu otvoriti vrata, reći da pošiljku ostavi na podu i za sobom zatvori vrata."

Njegova kolegica Petra Smieder je dodala kako je važno da i iz daleka, putem interneta, možete vidjeti i paziti svoj dom.

Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
"Bez obzira na to gdje se nalazite na svijetu, da li sjedite u nekom pariskom kafiću ili šetate San Franciscom, preko web-kamera možete baciti pogled u svoju kuću i čak isključiti svjetlo u njoj ili slično." Cijela kuća opremljena je najmodernijom tehnologijom, počevši od trodimenzionalnih televizora u dnevnom boravku, pa do mnogobrojnih ekrana na zidovima, preko kojih dodirom možete dobiti pregled svih prostorija i tako ustanoviti da li je, naprimjer, u kuhinji šporet upaljen, da li veš-mašina još radi i slično. Uz to, tzv. "smart-grid"- tehnologija omogućava uštedu novca za električnu energiju.

Ušteda električne energije

"Veš-mašina putem interneta sama saznaje kada i koja je najpovoljnija tarifa električne energije. Znači dakle da, ukoliko je struja najjeftinija noću u tri sata, a vaša veš-mašina spremna za pranje, ona će se upravo tada sama od sebe uključiti", objasnio je Schmieder.

I drugi uređaji poput mašine za pranje suđa, frižidera ili sušilice za veš jednako su "pametni" zahvaljujući smart-grid tehnologiji. Kada je recimo negdje u kući otvoren prozor, grijanje se automatski isključuje.

"Cilj ovog sajma je običnim ljudima približiti elektronsku kuću. Na sajmu smo naišli na veliku potražnju i interes potrošača, što nas naravno raduje, jer stičemo dojam da se umreženo življenje dopada potrošačima", istakao je Schmieder za DW.