Kuća i ured
5

Minijaturni luksuzni hoteli: Najnoviji trend "kompaktnog življenja"

Klix.ba
(nine hours hotel)
Veliki svjetski gradovi se već duže vrijeme suočavaju s nedostatkom prostora za sve one koji žele u njima živjeti. Tako su poznati njujorški minijaturni stanovi i "stanovi kovčezi" japanskog glavnog grada Tokija. Uz stanove, Japan nudi još jedan način smještaja koji spada u takozvano "kompaktno življenje": hotele sa minijaturnim sobama. Sada se ovi hoteli mogu naći i u otmjenijoj varijanti.

Donedavno su "hoteli kapsule", hoteli s malim sobama koje podsjećaju na kapsule, u Japanu imali reputaciju bijednih i otrcanih mjesta, smještenih u područja sa barovima, gdje su na spavanje dolazili pijani muškarci koji su propustili posljednji voz kući. Međutim, nedavno su se pojavile otmjenije varijante ovih hotela. I dalje jeftini, hoteli pružaju smještaj za jednu osobu, sa svim što je potrebno da tu prespavate jednu ili nekoliko noći. Neki su i dalje rezervisani samo za muškarce, neki primaju samo žene, a ima i onih u kojima su dobrodošli i jedni i drugi.

Jedan od njih je i dio lanca hotela "First Cabin", imena "First Cabin Tsukiji", koji posjetiocima nudi ugođaj boravka u avionskoj kabini prve klase. Iako hotel stoji čvrsto na zemlji, njegove sobe i zajedničke prostorije uređene su tako da podsjećaju na avionske.

Lobi hotela napravljen je da izgleda kao aerodromski lobi, a kada se opuste uz piće ili dva, gosti mogu da se zapute u svoje minijaturne sobe u kojima pored kreveta ne mogu još puno toga naći.

Hoteli kapsule postaju sve popularniji u Japanu, a ima i onih koji nude manje od cijele noći. Hotel "9h nine hours" nudi upravo to što ime govori. Posjetioci dobiju 9 sati boravka u hotelu nakon kojeg ih alarm upozorava da im je vrijeme isteklo. Zamišljen je tako da gostima da dovoljno vremena da se istuširaju, odspavaju i odmore.

Velika popularnost ovih hotela je prouzrokovala njihovo širenje po Japanu i otvaranje lanaca hotela. Da li će se ovaj trend proširiti i po drugim dijelovima naše planete ostaje da vidimo. Kako svjetska populacija raste, a sve više ljudi seli se u urbane sredine, vrlo je moguće da ćemo svi jednoga dana usvojiti "kompaktno življenje" i dane i noći provoditi po hotelima i stanovima sa jednim krevetom, lampom i stočićem.