Kuća i ured
0

Milioner izgradio Ovalni ured u vlastitom domu

Klix.ba
Ljudi kada odu u penziju obično smanjuju svoje prohtjeve, ali floridski multimilioner Tom Simpson (68) i njegova supruga June (65) vidjeli su odlazak u penziju kao priliku da izgrade dom kakav su oduvijek željeli.

Ovaj bračni par proveo je posljednje četiri godine stvarajući Mision Lago, imanje koje se proteže na 11 hektara pored jezera Thonotosassa, u blizini grada Tampe na Floridi. Ogromna kuća u španskom kolonijalnom stilu potpuno je preuređena.

Oni su odlučili izgraditi dom koji će oponašati životne stilove bogatih i slavnih osoba koje su sreli kroz svoj farmaceutski posao, godišnje odmore i dobrotvorni rad. Kuća sadrži šest spavaćih soba i 12 kupatila, a ispunjena je replikama njihovih omiljenih predmeta.

Tomov ured je replika Ovalnog ureda Bijele kuće, a sadrži i repliku radnog stola Johna F. Kennedyja, dok hodnik krase originalni radovi Pabla Picassa i Salvadora Dalija.

Par je izgradio i ogromni kućni teatar sa velikim ekranom, koji krase barokne statue te njihove fotografije sa Bradom Pittom, Angelinom Jolie i Hughom Jackmanom. Hodnik koji vodi ka teatru je replika holivudskog Šetališta slavnih. Izgradili su i posebnu prostoriju za brojne memorabilije, koje uključuju Elvisov revolver, Liberaceovu jaknu i kapu Johna Lennona, a tu je i sportska prostorija koja izgleda poput Tropicana Fielda, doma Tampa Bay Rays baseball tima, a sadrži i Tomovu kolekciju sportskih memorabilija.

U ostatku kuće nalaze se moderna glavna kuhinja, kuhinja za poslugu, trpezarija, vinski podrum, radionica te posebne sobe za goste.

Dizajn njihovog doma nedavno je dobio vrhunske kritike na konferenciji graditelja domova u Orlandu.

Tokom posljednje četiri godine putovali su posvuda kako bi kupili posebne i originalne predmete za svoj dom koji su dizajnirali arhitekti iz San Francisca. Vrijednost kuće procijenjena je na 7,6 miliona dolara.

Simpsoni sada planiraju svoj dom otvoriti neprofitnim i nevladinim organizacijama kojima je potreban prostor za humanitarne aktivnosti.