Opasnost od klizišta
0

Luksuzno imanje vrijedno dva miliona eura na rubu uništenja

Sarajevo-x.com
Novac kojim je bračni par kupio luksuzno imanje na vrhu stijene, mogao bi, doslovno, pasti u vodu. Bašta je već završila u moru, tako da se kraj imanja očekuje svaki čas.
Anonimni par je kupio imanje prije 18 mjeseci, uprkos tome što su znali da je 2007. godine došlo do klizišta koje je "progutalo" dio zemljišta koje ga okružuje.

Do jučer je vrijednost pala za više 700.000 eura, a vlasnici su suočeni sa ogromnim troškovima kako bi stabilizovali ostatak stijene nakon što je prošle sedmice u moru nestao dio vrta u dužini od 4,5 metara.

Međutim, vlasnici se još uvijek nadaju da će ostatak imanja biti sačuvan, iako je ograda dvorišta od ivice udaljena samo jedan metar, piše Daily Mail.

Imanje se nalazi u Devonu u Engleskoj, a izgradio ga je Nick Skilton, generalni direktor kompanije Wessex Products. Uprkos nezavidnom položaju zemljišta, dozvola za izgradnju četverosobne kuće je izdana 2005. godine. Zeleno svjetlo Savjeta Teignbridge dato je uz nekoliko uvjeta, uključujući puni izvještaj o sigurnosti stijene.

U februaru 2007. godine aktivirano je veliko klizište koje je progutalo zemljište dužine dva autobusa. Hiljade tona zemlje i nekoliko stabala je nestalo ostavivši za sobom provaliju duboku 40 metara.

Nakon klizišta, Skilton je rekao da nije zabrinut jer je kuća izgrađena na čvrstoj stijeni. Kasnije je prodao imanje koje ima divan pogled na pučinu. Novi vlasnici su uvjereni da je samo bašta u opasnosti od klizišta uzrokovanog morskim valovima koji udaraju o stijenu. Sve je bilo dobro do prošle srijede kada se pojavila manja pukotina zemljišta u bašti. Kasnije je došlo do masivnog klizišta. Stotine tona blata, prašine i drveća je palo na plažu. Imanje sada vrijedi 1,2 miliona eura.

"Prije tri godine smo u klizištu izgubili dio imanja, ali ovo je bilo znatno veće. Cijela ograda dvorišta je pala. Puno će nas koštati da stabilizujemo ostatak stijene", rekli su vlasnici imanja koji su željeli ostati anonimni.

Glasnogovornik Savjeta Teignbridge je rekao da su svi uvjeti ispunjeni u vrijeme planiranja izgradnje imanja.

"Nakon klizišta 2007. godine geološki testovi su pokazali da je sama kuća izgrađena na stijeni koja je daleko otpornija na eroziju. Pogled na pučinu je možda vrijedniji od bašte", rekao je vlasnik susjednog imanja.