Projekt arhitekata iz studija SAOTA
0

Kuće iz snova za velike porodice u Johannesburgu

Klix.ba
Arhitektonski studio SAOTA - Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects iz Južnoafričke Republike predstavio je projekt porodične kuće iz snova Head Road 1816. u Johannesburgu.

Cilj trojice arhitekata Stephana Antonija, Philippa Olmesdahla i Grega Truena bio je napraviti dom za veliku južnoafričku porodicu. Kuća je smještena u Hougthounu na blagoj padini okruženoj drvećem, ali ima predivan pogled sa viših spratova.

Mjesto je podijeljno na dvije odvojene strane koje imaju zajednički ulaz i puteljke koji vode prema objema kućama izgrađenim u obliku slova U, između kojih se nalazi unutrašnje dvorište te prostor koji vodi ka dnevnom boravku i bazenu. Probijeni zid odvaja javna predvorja od privatnih prostora.

Unutar kuće nalaze se spiralne stepenice oko kojih su smješetene prostorije. Na sjevernom dijelu objekta nalazi se dnevni boravak, kuhinja i prvatno dvorište, dok su igraona, bazen i fitnes sala na zapadnom dijelu. Cijeli ovaj prostor povezan je dvorištem koje vodi do glavne kuće i prostora devnog boravka.

Zbog fasade na zapadu i velikih škura koje se spuštaju do prvog sprata taj dio kuće je u sjeni. Također, postavljena su i stakla koja minimiziraju prodor direktong sunca. Spavaće i radna soba su na višim spratovima.

Arhitekti su dizajn temeljili na crnoj čeličnoj konstrukciji, okruglim stupovima, staklenim zidovima i mramornim pločama. Cijela kuća odiše toplinom i udobnošću, a atmosferi pridonose i drveni strop te zidovi pastelnih tonova. Namještaj je posebno biran i većinu dijelova je dizajnirao OKHA Interiors.