Kuća i ured
0

Kućanski aparati su opasniji od ajkula

Sarajevo-x.com
Stalno reklamirane tave za čije se dno hrana ne lijepi štetne su po zdravlje, utvrdili su naučnici Univerziteta Exeter. Hemikalije koje se koriste za stvaranje njihove površine, otporne na vrelinu i mrlje, dovode do problema sa štitnom žlijezdom. Međutim, to nije jedini slučaj koji dokazuje da u kuhinji nerijetko imamo prave ubice.

Naučnik Michael Hanlon za list Daily Mail govori o brojnim skrivenim opasnostima u kuhinji.

Truleks-krpe i spužve za pranje suđa koje su sedmicama u upotrebi mogu prikupiti na desetine hiljada mirkoorganizama po kvadratnom centimetru. To je vjerovatno najveći izvor gljivica u cijeloj kući, uključujući i oblast unutar WC školjke.

Izvještaj Evropske unije iz 2009. sadrži dio u kojem se kaže da su djeca u kućanstvima izložena potencijalno opasnim hemikalijama koje utječu na nivo hormona, a mogu zahvatiti i vitalne dijelove tijela, posebno kod dječaka. Riječ je o hemikalijama u plastici u kojoj je zapakovana hrana.

Pazite šta radite s ostacima hrane i ako ste zaleđenu hranu jednom podgrijali, ni slučajno je ne pokušavajte ponovo zalediti. Takvi obroci su odlična podloga za salmonelu.

Opasni tosteri i frižideri

Više hiljada ljudi svake godine pogine od tostera u svom domu. Tek osam do devet njih godišnje usmrte ajkule. Tosteri su potencijalna opasnost jer su električni elementi u njima otvoreni i nesreće se najčešće dešavaju kad metalnim nožem pokušate izvaditi zaglavljeni komadić tosta.

Pretrpavanjem frižidera također rizikujete svoje zdravlje jer zaražena skuhana hrana lako širi mikrobe na, recimo, svježe meso.

Nema dokaza da pravilnom upotrebom mikrovalne pećnice možemo ugroziti vlastiti život, ali je mnogo dokaza koji ukazuju na to da je neka hrana skuhana na ovaj način bolja od one skuhane na konvencionalni.

Ipak, i dalje pazite sa prosipanjem hrane u mikrovalki i nikad u nju ne stavljajte zatvorene zdjelice jer bi mogle eksplodirati, a budite oprezni i sa metalom.

Važnost roka trajanja

Kad nam se hrana u frižideru pokvari, toga smo obično svjesni prema njenoj boji ili mirisu. Međutim, kad se pokvari nešto iz zamrzivača, to je mnogo manje vidljivo. Nerijetko meso ostavljamo i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ne brinući šta će se za to vrijeme sa njim desiti, a neke namirnice nam zapravo mogu uzrokovati katastrofu. Zato prije stavljanja u zamrzivač uvijek pogledajte koji je krajnji rok čuvanja namirnica koje kupite.

Pesticidi na voću ili povrću su još jedna stvar o kojoj treba voditi računa. Za svaki slučaj, uvijek dobro operite voće i povrće koje donesete kući.

Pazite gdje ostavljate deterdžente u kuhinji jer su oni veoma opasni posebno za djecu. Sklonite ih sa mjesta koja djeca mogu dohvatiti, a stare boce bacite i nikad ih ne stavljajte blizu hrane.

Opsjednuti reklamama, često imamo osjećaj da nam bakterije vire iz svakog ćoška. Stoga kupujemo razne antibakterijske proizvode, ne znajući koliko oni mogu biti štetni.

Hemijski spoj triklosan, za koji se tvrdi da ubija 99 posto bakterija, uzrokuje probleme sa hormonima, a osim toga, onih jedan posto bakterija koje ostanu u samo nekoliko sati može se razmnožiti i napraviti isti problem.

Sve u svemu, zaključak naučnika Michaela Hanlona je da treba čistiti i održavati higijenu u kuhinji, ali nipošto ne pretjerivati.