Kuća i ured
0

Kuća izgrađena da izdrži cunami

Klix.ba
Na sjevernom dijelu ostrva Camano, koje pripada saveznoj američkoj državi Washington, izgrađena je građevina koja bi pametnom realizacijom ideje propuštanja vode mogla pretrpjeti valove visoke do 2,5 metra.

Kada se 1820. godine na južnom dijelu ostrva Camano odvojio dio kopna i skliznuo u okena, to je uzrokovalo cunami prema obližnjem ostrvu Hat, pri čemu se utopilo mnogo lokalnih stanovnika. Od tada se broj ovakvih prirodnih nesreće značajno smanjio, a ostrvo Camano je danas dom 13.000 ljudi, dok ih oko 4.000 svake godine tu dođe da se odmori od napornog gradskog tempa.

Na sjeveru ostrva arhitekta Dan Nelson iz kompanije Designs Northwest Architects podigao je takozvanu Cunami kuću. Građevina visoka oko devet metara dizajnirana je tako da ostane "na nogama" u vrijeme prirodnih nesreća. Iako ne postoji građevina otporna na cunami, kao što je postoji ni ona otporna na zemljotres, Nelson tvrdi da struktura ovakvog modela sposoba da izdrži udare jakih valova visine do 2,5 metra, kao i zemljotres do jačine 7,8 stepeni i vjetrove do 135 km/h.

Dva sprata kuće podignuta su skoro tri metra iznad zemlje, a nalaze se na čvrstim stubovima strateški razmještenim ispod. Čelični okvir dodatno pojačava sistem stubova, a praznine između stubova popunjene su staklenim vratima koja se, kao garažna, zatvaraju iznad glava, pretvarajući niži sprat u običnu sobu.

Svi predmeti i materijali u toj sobi u prizemlju su vodootporni. Ovdje nećete naći nikakve utičnice, a sva struja cirkuliše i dolazi iz stambenog prostora koji se nalazi na višim spratovima. Staklena vrata su osmišljena kao obična, tako da se u slučaju cunamija mogu lako razbiti, pri čemu bi voda poplavila donju komoru i lako izašla na suprotnu stranu, te bi se tako snaga vode raspršila i smanjio bi se pritisak na stubove.

"Da je kuća izgrađena od čvrstih zidova umjesto subova popunjenim staklenim vratima, cijela bi se raspala pod snagom valova", objasnio je Nelson. "Odlučili smo se za ovakvu gradnju kako bismo omogućili da kuća ostane netaknuta, puštajući vodu da se kreće stazom manjeg otpora".

Ovaj arhitekta je dobio brojne ponude klijenata da redizajnira i njihove domove, posebno nakon uragana Sandy.

"Pokazali smo da možete izgraditi kuću koja se opire katastrofama, a pritom i lijepo izgleda", poručio je Nelson.

Vezani članci