Kuća i ured
0

Ekološki održiva rješenja za futuristički izgled doma

Sarajevo-x.com
DuPont ™ Corian ® čvrste površine jedan su od najsvestranijih materijala na globalnom tržištu danas. Ima mnogo namještaja načinjenog od njih, a njihova popularnost je u stalnom porastu.

Na Sedmici dizajna u Milanu kanadski dizajner Karim Rashid predstavio je projekt pod nazivom "Smart-ologic Corian ® Living". Rashid je osmislio futuristički izgled unutrašnjosti kuće s mekanim organskim oblicima zidova i namještaja, te modernim uređajima.

Inteligentan i ekološki održiv dizajn Rashid je bazirao na superiornoj podlozi iznimno kvalitetne i napredne tehnologije DuPont Corianovih materijala. Prikazana je upotreba tih materijala u svim prostorijama doma – kuhinji, kupaonici, spavaćoj sobi, dnevnom boravku pa čak i vrtu.

Fotonaponski moduli od DuPonta, integrirani u krov, stvaraju ekološki održivu energije. Tu je LED osvjetljenje za nisku potrošnju energije, dok se podovi sjaje zahvaljujući solarnoj energiji.

Također, u sve su uklopljena i vanjska sjedišta, pod nazivom "Eko klupe", koja imaju automatski sistem za prikupljanje kišnice. Vjerovatno da je koncept sljedeći korak u svijet modernog dizajna i modularne gradnje.