Neobične građevine širom svijeta
13

Djela arhitekata sa neobičnim vizijama

Klix.ba
Hundertwasserov toranj
Dok se širom svijeta grade moderne zgrade, svako malo se negdje izgradi i neka građevina koju je dizajnirao neko ko ima malo drugačiji pogled na svijet. Ovo su neke od tih građevina.

Iako izgleda kao da je izgrađen prije mnogo godina, Hundertwasserov toranj je završen tek 2010. godine. Ovaj osmatrački toranj je visok 35, a širok je šest metara. Toranj se nalazi u Njemačkoj i prvobitno je trebao biti tri puta veći. Međutim, austrijski arhitekt Friedensreich Hundertwasser je preminuo deset godina prije nego je njegova izgradnja i počela.

Curtis Sleeper se prije nekoliko godina sa svojom suprugom i troje djece preselio u napuštenu pećinu koja je 1930-ih godina bila dio rudnika. Pećinu je preuredio i napravio dom za svoju porodicu. Pećina ima površinu od preko 1.500 kvadratnih metara, a nalazi se oko 14 metara ispod šumskog tla u blizini rijeke Mississippi.

Arhitekt Jeong-Hwa je reciklirao 1.000 vrata i pomoću njih transformisao fasadu desetospratne zgrade u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje.

"Trudnu kuću" u Tokiju je dizajnirao arhitekt Hiroshi Nakamura. Izbočina u unutrašnjosti predstavlja mirno mjesto za odmaranje. Hiroshi je svoj koncept opisao kao kengurov tobolac koji sakuplja svjetlost i obasjava unutrašnjost zgrade u jutarnjim satima.

Nader Khalil je arhitekt koji pri dizajniranju građevina pazi na okoliš. On je predstavio ideju o keramičkim kućama, čiji je glavni materijal za izgradnju zemlja. Njegove kuće, za koje je dokazano da su otporne na zemljotrese, su postale hit u Iranu u područjima koja često potresaju zemljotresi.

Najveću drvenu građevinu na svijetu je izgradio ruski gangster Nikolai Sutyagin. Sutyagin je 1998. godine zatvoren zbog iznude novca pa njegov drveni dvorac nikada nije dovršen. Kada je izašao iz zatvora nije imao novca pa je sa svojom ženom živio u nekoliko soba na prvom spratu. Dvorac je nakon toga srušen. Čitava konstrukcija je bila izgrađena od drveta, a tokom izgradnje nije iskorišten nijedan ekser.

Kuće u obliku školjki dizajnira arhitekt Javier Senosiain. Ideja koja stoji iza kuće je da se stanari osjećaju kao da žive unutar nekog morskog stvorenja na dnu mora.

Kuće uklesane u stijene koje se nalaze na sjeveroistoku Irana su bile popularno turističko odredište. Ljudi nastanjuju ove kuće uklesane u vulkanske stijene od 7. stoljeća.

"Avionska kuća" je izgrađena u Abuji u Nigeriji. Kuću je za svoju suprugu, koja voli da putuje, izgradio bogati biznismen Said Jammal.