Podaci šokirali Britaniju
0

Čak 1,7 milion radnika nema vještine za posao koji obavlja

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je provela Vlada Velike Britanije pokazalo je da čak 1,7 miliona radnika ne posjeduje vještine za posao koji obavlja. Objavljeni službeni izvještaj je, tvrde britanski mediji, poražavajući s obzirom da je taj broj prije četiri godine iznosio 400.000.

Naime, 80.000 poslodavaca je popunjavalo upitnike u kojima su davali odgovore na pitanja da li imaju radnike koji nisu u potpunosti vješti u poslu koji obavljaju, te kakve im vještine nedostaju i da li su upravo te vještine koje nedostaju ključne za posao koji obavljaju.

Istraživanje je pokazalo da u skoro svim oblastima ima radnika koji ne posjeduju vještine za obavljanje posla kojim se bave.

Najčešće vještine koje nedostaju britanskim radnicima su upravo one osnovne, a to je rad s klijentima, timski rad, te komunikacijske vještine.

Milke Rake, direktor britanske komisije za zapošljavanje, koja je i objavila ovaj izvještaj, kaže kako su ovi rezultati poziv na buđenje, te kako se mora insistrirati na tome da se mladi ljudi podučavaju osnovnim vještinama neophodnim za rad.