Kuća i ured
435

Atrakcija u Španiji: Kuća ukopana u liticu sa fascinantnim pogledom na more

Klix.ba
Foto: gilbartolome.com
(Foto: gilbartolome.com)
Stambeni objekat koji je nazvan "Kuća na litici" predstavlja pravu atrakciju u španskoj pokrajini Granada. Kuću prekrivena valovitim limenim krovom u boji cinka dizajnirali su arhitekti Pablo Gil i Jaime Bartolome i to za mladi bračni par koji je kupio zemljište na padini.

Kuća koju mnogi nazivaju i savremenom pećinom bukvalno je ukopana u strmu liticu s pogledom na Sredozemno more. Arhitekti ističu kako oblik kuće i limeni krov koji je pokriva proizvode klasičnu estetsku nejasnoću između prirodnog i umjetnog.

"Nešto između kože zmaja postavljene u zemlju kada se gleda odozdo i valova u moru kada se gleda odozgo", kazali su Gil i Bartolome.

Nadasve čudna kuća itekako ima koristi od lokacije na kojoj se nalazi s obzirom na to da temperatura zemlje ostaje na 19,5 stepeni Celzija tokom cijele godine. Pored toga, veliki dvoetažni dnevni boravak ima izlaz na terasu s bazenom dok tri spavaće sobe na drugom spratu gledaju prema moru.

Ova građevina izgrađena je 2015. godine u jeku teške finansijske krize koja je pogodila Španiju. Arhitekti ističu kako su zbog ekonomskih utjecaja odlučili izbjeći klasični mašinski sistem izgradnje koji su zamjenili satima mukotrpnog rada.

Krov kuće formiran je od dvostrukog betona i potpornih zidoba koji su raspoređeni 14,5 metara jedan od drugih. Tolika razdaljina potpornih zidova ostavila je interijer u potpunosti slobodnim.

Arhitekti dodaju kako u kuću može biti smješteno čak 70 gostiju i da ova konstrukcija pokazuje kako je kreativnim idejnim rješenjima stvarno moguće doći do doma iz snova za prihvatljivu cijenu.