Kuća i ured
174

Articoolisan: Kad se kao ukrasi na zidovima nađu Vučko, Tito, sebilj, Parlament...

Piše: L. Č.
(Foto: Articoolisan/Facebook)
Articoolisan je novi brend za uređenje enterijera iz Sarajeva, a iza ovog interesantnog projekta stoje grafički dizajner Edin Bešlić i stručnjak za marketing Renad Čelik. Articoolisan je, kako kažu, njihov odgovor na bezidejnu svakodnevnicu i ponudu kada je u pitanju moderno uređenje životnog prostora.

"Articoolisan je odgovor na hiperprodukciju radova bez umjetničke vrijednosti i autentičnosti, te generički dizajnirane vizuale žirafa, slonova, ruža, tulipana, taxi vozila u New Yorku i crvenih telefonskih govornica u Londonu. Mi smatramo da je naša svakodnevnica dovoljno bogata motivima koji mogu krasiti naše domove", kažu kreativci koji stoje iza ovog brenda u kojem su česti motivi prirodne ljepote naše države, gradovi, planine, rijeke, građevine, historija i lokalne priče, odnosno bogatsvo kulturno historijskog naslijeđa koje naša država ima, a kojeg često nismo svjesni.

Čest motiv njihovih radova je Sarajevo kao vječna inspiracija, a tu su i Vučko, Sebilj, razne sarajevske građevine, ali i neki moderni motivi.

"Poštujemo tradicionalnu ponudu suvenira i umjetnina koju svi naši gradovi imaju, to je naše naslijeđe, ali želimo ljudima dati i mogućnost izbora i sve te priče ispričati na potpuno novi način prilagođen modernom načinu života", ističu autori i dodaju kako njihovi radovi nose i skrivenu poruku kroz kritiku društva u kojem živimo.

"Vlast npr. doživljavamo kao slonove ili kao brkate likove koji se politikom bave samo da bi brk omastili, a narod će već nekako preživjeti. Država nam je generalno u banani i smatramo da je naša dužnost da pokušamo ljudima ukazati na slabosti našeg društva. Možda se jednog dana i trznemo", ističu.

Trenutno je u ponudi ovog brenda aktuelna ponuda Articoolisan Canvas Art #1, radovi printani na canvas platnu koje je zategnuto na blind ram. Autori svakodnevno rade na novim proizvodima i dizajnerskim rješenjima kako bi obogatili Articoolisan ponudu, a uskoro planiraju i novu seriju radova na posterima pod nazivom Articoolisan Framed Art, koja će uskoro biti izložena na izložbi u Sarajevu.